Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami
- 225 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 100 g cukru, plus 2 łyżki
- 1 jajko, roztrzepane
- 100 ml mleka
- 1 duże jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus brzoskwinia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy je z mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko i taką ilość mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.
Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych jabłko, kroimy na kwadraty wielkości ok 2 cm. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki wielkości ok 2 cm. Owoce wykładamy na ciasto w naczyniu i posypujemy 1 łyżką cukru i cynamonem. Delikatnie wykładamy pozostałe ciasto na wierzch owoców, tak aby były przykryte. Posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy ok 40-50 minut. Podajemy z lekko ubitą śmietaną.
Przepis z książki "Rachel's favourite food at home"
Zawsze takie ciasta wypatrzę :) I zapisuję je w nieskończoną kolejkę "do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMam tak samo jak bistro mama! :D Wypatrzę, a właściwie "upatrzę sobie" ciasto i stwierdzam "upiekę", tylko z terminem realizacji kłopot...
OdpowiedzUsuńprzepisy Rachel Allen są świetne, więc to ciasto na pewno jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńOoo tak, wygląda super!
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne ciacho, pysznie wygląda. :)Piękne zdjęcia .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)