niedziela, 8 września 2013

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu, to potrawa bardzo szybka, nadająca się zarówno na obiad jak i lunch do pracy. To również kolejny sposób na wykorzystanie angielskich kiełbasek, tym razem przerobionych na niewielkie pulpeciki. Zatopiony w pomidorowym sosie ryż wchłania większość płynu oraz cały ich aromat. W przypadku braku angielskich kiełbasek można je zastąpić dowolnymi surowymi kiełbaskami.

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu




Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu


  • 4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową kiełbasą
  • 1  łyżka oleju
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 140 g ryżu długoziarnistego
  • 850 ml bulionu warzywnego
  • puszka siekanych pomidorów
  • sól, pieprze i cukier do smaku
  • 1/2 małego pęczka kolendry, tylko listki, do ozdoby
  • chleb do podania



Zdejmujemy skórkę z kiełbasek, z mięsa robimy małe kulki wielkości dużych czereśni. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą brązowej barwy. Odstawiamy.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, ok 5 minut, mieszamy z przyprawami i ryżem i smażymy 1 minutę. Dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy przez 10 minut, aż ryż będzie ugotowany po czym mieszamy z pulpecikami i przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Przekładamy do misek, posypujemy liśćmi kolendry i podajemy z chlebem.

Przepis z książki "GoodFood 500 triple-tested recipes"

1 komentarz:

  1. Robilam, bardzo mi smakowaly, a do tego byly szalenie sycace - na pewno jeszcze powtorze jesienia/zima, bo to idealny comfort food.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)