Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu
- 4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową kiełbasą
- 1 łyżka oleju
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 140 g ryżu długoziarnistego
- 850 ml bulionu warzywnego
- puszka siekanych pomidorów
- sól, pieprze i cukier do smaku
- 1/2 małego pęczka kolendry, tylko listki, do ozdoby
- chleb do podania
Zdejmujemy skórkę z kiełbasek, z mięsa robimy małe kulki wielkości dużych czereśni. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą brązowej barwy. Odstawiamy.
Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, ok 5 minut, mieszamy z przyprawami i ryżem i smażymy 1 minutę. Dodajemy bulion i pomidory. Gotujemy przez 10 minut, aż ryż będzie ugotowany po czym mieszamy z pulpecikami i przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Przekładamy do misek, posypujemy liśćmi kolendry i podajemy z chlebem.
Przepis z książki "GoodFood 500 triple-tested recipes"
Robilam, bardzo mi smakowaly, a do tego byly szalenie sycace - na pewno jeszcze powtorze jesienia/zima, bo to idealny comfort food.
OdpowiedzUsuń