sobota, 21 września 2013

Brownies z serkiem i migdałami

O powtórkę tego brownies z serkiem i migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi migdałami zamiast mąki (w przypadku braku mielonych migdałów można zastosować mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z serka. Jako uzupełnienie - chrupiące migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.

Brownies z serkiem i migdałami



Brownies z serkiem i migdałami


  • 200 g ciemnej czekolady
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 175 g drobnego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


warstwa serowa:
  • 200 g serka typu philadelphia
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
do posypania:
  • kilka łyżek płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą.  Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.


16 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie. Miękko, pysznie.
    Uwielbiam brownies :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko! Pyszne jest bardzo. Uwielbiam również :)

      Usuń
  2. Sernikobrownie robiłam nie raz, ale nigdy wersji z migdałami. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Ja jutro też planuję brownie z serkiem tylko migdały zamienię na gruszkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne brownie! w połączeniu z masą serową na pewno jest najlepsze i żadne inne go nie pobije :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście idealne - tak jak połączenie dwóch najlepszych składników czekolady i sera :)

      Usuń
  5. A czy jajka z cukrem można ubić mikserem? Pytam, ponieważ niestety nie mam obecnie niczego odpowiedniego do ucierania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, mikser jest jak najbardziej odpowiedni :)

      Usuń
  6. Najbardziej do tej pory smakowało mi sernikobrownie z malinami. Teraz chyba kolej na Twoje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecem, chyba nawet lepsze od tamtego :)

      Usuń
    2. O, to i ja muszę spróbować, bo już połączenie sernika z malinami i brownie jest fenomenalne :)

      Usuń
  7. Dobre ale nastepnym razem dam wiecej cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To rzadkosc, w dzisiejszych czasach, ze ktos domaga sie wiecej cukru ;-) Pieklam to brownies kilka razy, ale choc nie wzbraniam sie przed slodkim i uwazam, ze brownies "lubi" cukier, to dla mnie pod wzgledem slodkosci jest ok. Ciesze sie, ze choc za malo slodkie, to smakowalo:-)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)