Brownies z serkiem i migdałami
- 200 g ciemnej czekolady
- 125 g masła
- 4 jajka
- 175 g drobnego cukru
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
warstwa serowa:
- 200 g serka typu philadelphia
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- kilka łyżek płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na warstwę serową umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niedużym gazie (ja, z chwilą gdy czekolada zaczyna się rozpuszczać wyłączam gaz i dalej rozpuszczam mieszając) - można też rozpuścić w misce umieszczonej na garnku z parującą wodą. Jajka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy do nich lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt z wanilii, mieszamy. Dodajemy mielone migdały i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Czekoladową masę wylewamy do foremki a na nią, łyżką, przekładamy masę serową. Wierzch posypujemy migdałowymi płatkami. Pieczemy ok 25 minut.
Wygląda genialnie. Miękko, pysznie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownies :)
Dziękuję Majanko! Pyszne jest bardzo. Uwielbiam również :)
UsuńSernikobrownie robiłam nie raz, ale nigdy wersji z migdałami. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Pyszne jest :)
UsuńGenialne. Ja jutro też planuję brownie z serkiem tylko migdały zamienię na gruszkę:)
OdpowiedzUsuńO tak! Z gruszka też będzie super :)
Usuńidealne brownie! w połączeniu z masą serową na pewno jest najlepsze i żadne inne go nie pobije :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście idealne - tak jak połączenie dwóch najlepszych składników czekolady i sera :)
UsuńA czy jajka z cukrem można ubić mikserem? Pytam, ponieważ niestety nie mam obecnie niczego odpowiedniego do ucierania...
OdpowiedzUsuńTak oczywiście, mikser jest jak najbardziej odpowiedni :)
UsuńNajbardziej do tej pory smakowało mi sernikobrownie z malinami. Teraz chyba kolej na Twoje.
OdpowiedzUsuńPolecem, chyba nawet lepsze od tamtego :)
UsuńO, to i ja muszę spróbować, bo już połączenie sernika z malinami i brownie jest fenomenalne :)
UsuńPolecam bardzo :)
UsuńDobre ale nastepnym razem dam wiecej cukru
OdpowiedzUsuńTo rzadkosc, w dzisiejszych czasach, ze ktos domaga sie wiecej cukru ;-) Pieklam to brownies kilka razy, ale choc nie wzbraniam sie przed slodkim i uwazam, ze brownies "lubi" cukier, to dla mnie pod wzgledem slodkosci jest ok. Ciesze sie, ze choc za malo slodkie, to smakowalo:-)
Usuń