Puszyste ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi
- 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 130 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 4 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
- 90 g borówek amerykańskich (lub jagód)
- 50 g płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm
Oba cukry i cynamon mieszamy w niewielkiej miseczce i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, starannie ucierając po każdym dodaniu. Partiami dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Mieszamy. Dodajemy ekstrakt, owoce i migdały. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki, wierzch posypujemy mieszanką cukrów. Pieczemy ok 40-50 minut.
Chyba jeszcze nie jadłam ciasta, w którym występowałyby naraz gruszki i borówki, ale myślę, że to może być bardzo udane połączenie :) Podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńTakie puszyste ciasta są najlepsze! Idealne do kawy, do herbaty, na te chłodne już popołudnia :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie. Uwielbiam ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Pyszne połączenie i naprawdę puszyscie i smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)