Łatwe curry ze Sri Lanki
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1-3 łyżeczki chilli w proszku
- 4 piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
- olej roślinny
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- mały pęczek świeżej kolendry
- sól i świeżo mielony pieprz
Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek curry, garam masala, cynamon, imbir i chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Do przypraw w patelni dodajemy olej ( łyżkę mniej więcej) i zwiększamy gaz. Dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, mieszając kurczaka od czasu do czasu, aby był zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodajemy mleczko kokosowe wraz z wodą i gotujemy kilka minut lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz posiekany ząbek czosnku i podgotowujemy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i cukrem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.
Przepis z książki Lorraine Pascale "Fast, fresh and easy food"
curry to pyszne danie i można je robić na tyyyle sposobów :)
OdpowiedzUsuń