sobota, 15 marca 2014

Łatwe curry ze Sri Lanki

Bardzo łatwe i zaskakująco dobre curry ze Sri Lanki. Przygotowanie nie nastręcza problemów. Jest w nim stosunkowo niewiele przypraw jak na curry a świeży korzeń imbiru jest tu zastąpiony imbirem w proszku. Spodziewałam się więc nieco uboższej smakowo wersji curry, ale nic z tych rzeczy - curry jest naprawdę aromatyczne i jak zwykle pyszne. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Kuchnia indyjska jest naprawdę pyszna.

Curry z kurczaka bardzo łatwe



 Łatwe curry ze Sri Lanki


  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1-3 łyżeczki chilli w proszku
  • 4 piersi kurczaka, pokrojone na kawałki
  • olej roślinny
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz 


Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek curry, garam masala, cynamon, imbir i chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Do przypraw w patelni dodajemy olej ( łyżkę mniej więcej) i zwiększamy gaz. Dodajemy kurczaka i smażymy 2-3 minuty, mieszając kurczaka od czasu do czasu, aby był zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodajemy mleczko kokosowe wraz z wodą i gotujemy kilka minut lub do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Dodajemy pokrojony szczypiorek oraz posiekany ząbek czosnku i podgotowujemy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawiamy solą i cukrem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.


Curry z kurczaka bardzo łatwe

Przepis z książki Lorraine Pascale "Fast, fresh and easy food"

1 komentarz:

  1. curry to pyszne danie i można je robić na tyyyle sposobów :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)