Naleśniki z serem mascarpone (przepis na 6 naleśników)
- 200 g sera mascarpone
- 3 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)
- konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła, rozpuszczonego
Żółtka i oba cukru ucieramy do białości, mieszamy dokładnie z serem i rumem(opcjonalnie). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Z podanych składników na naleśniki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ubijając wszystko w wysokim naczyniu. Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i łyżeczkę konfitury, dowolnie zwijamy. ewentualnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy ozdobione plasterkiem cytryny.
zjadłabym takie pyszne naleśniki:)
OdpowiedzUsuńA ja trochę boję się surowych jajek, choć brzmi pysznie :( Może spróbuję zrobić nadzienie tylko z mascarpone, cukrem i dżemem...
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetyczne ! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe naleśniki! : )
OdpowiedzUsuńJuż czuję jak rozpływają się w ustach. *.*
naleśniki jak marzenie! wyglądają tak delikatnie, a mascarpone dodaje im jeszcze tej hmmm...subtelności :) takie mam wrażenie i jestem pewna, że smakują idealnie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę kusząco. Jeszcze nigdy nie robiłam naleśników z mascarpone, ale widzę, że musi się to zmienić :)
OdpowiedzUsuń