sobota, 8 marca 2014

Naleśniki z serem mascarpone

Naleśniki z serem mascarpone są bez dwóch zdań pyszne. Nadzienie z sera, choć przyznam kaloryczne, jest bardzo lekkie w konsystencji, delikatne w smaku, słodkie - ale słodkość ta jest zrównoważona kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który z serem łączy się znakomicie. Przez dodanie rumu naleśniki stają się niemal wykwintne. Ser mascarpone w połączeniu z jajecznym koglem moglem to jedna z najlepszych kompozycji smakowych i jednocześnie jedno z najlepszych naleśnikowych farszów. Polecam.




Naleśniki z serem mascarpone (przepis na 6 naleśników)


  • konfitura lub dżem z czarnej porzeczki

naleśniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego

Żółtka i oba cukru ucieramy do białości, mieszamy dokładnie z serem i rumem(opcjonalnie). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Z podanych składników na naleśniki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ubijając wszystko w wysokim naczyniu. Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i łyżeczkę konfitury, dowolnie zwijamy. ewentualnie posypujemy cukrem pudrem i podajemy ozdobione plasterkiem cytryny.


7 komentarzy:

  1. zjadłabym takie pyszne naleśniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja trochę boję się surowych jajek, choć brzmi pysznie :( Może spróbuję zrobić nadzienie tylko z mascarpone, cukrem i dżemem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe naleśniki! : )
    Już czuję jak rozpływają się w ustach. *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki jak marzenie! wyglądają tak delikatnie, a mascarpone dodaje im jeszcze tej hmmm...subtelności :) takie mam wrażenie i jestem pewna, że smakują idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają naprawdę kusząco. Jeszcze nigdy nie robiłam naleśników z mascarpone, ale widzę, że musi się to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)