wtorek, 25 marca 2014

Ryż z papryką i zielonym groszkiem

Jednogarnkowe potrawy dość często goszczą na moim stole. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie i często możemy wykorzystać do niech resztki produktów zalegających w lodówce. Są więc dodatkowo bardzo ekonomiczne. Świetnie nadają się również jako lunch do pracy. Ryż z papryką i zielonym groszkiem to jedna z bardziej udanych kombinacji jednogarnkowych potwierdzająca tylko, że prosta potrawa z tak zwanych resztek wcale nie musi być bez smaku.




Ryż z papryką i zielonym groszkiem



  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chilli, posiekana
  • małe pęto kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • kilka plastrów boczku, pokrojonych w kostkę
  • 6 pieczarek, pokrojonych w większe kawałki
  • 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
  • 1 litr wody lub rosołku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku 


Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy papryczkę chilli, kiełbasę, boczek, smażymy do momentu, aż kiełbasa i boczek będą zrumienione, dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy ryż, krótko podsmażamy. Całość zalewamy wodą lub rosołkiem. Gotujemy do miękkości ryżu, ale tak, by nie był rozgotowany, pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane szczypiorkiem

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)