Ryż z papryką i zielonym groszkiem
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chilli, posiekana
- małe pęto kiełbasy, pokrojonej w kostkę
- kilka plastrów boczku, pokrojonych w kostkę
- 6 pieczarek, pokrojonych w większe kawałki
- 1 papryka żółta, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku
- 1 litr wody lub rosołku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy papryczkę chilli, kiełbasę, boczek, smażymy do momentu, aż kiełbasa i boczek będą zrumienione, dodajemy pieczarki i paprykę, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy ryż, krótko podsmażamy. Całość zalewamy wodą lub rosołkiem. Gotujemy do miękkości ryżu, ale tak, by nie był rozgotowany, pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypane szczypiorkiem
Ja też lubię takie jednogarnkowe dania z resztek :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń