Ziemniaki Bombay
- 6 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinkach, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki czarnuszki (nigella seeds)
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 cm kawałek imbiru, starty na tarce
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czarnuszkę i smażymy 30 sekund, kurkumę, mieloną kolendrę pieprz cayenne i cebulę, smażymy ok 3 minut, aż cebulą będzie miękka, dodajemy czosnek i imbir i smażymy jeszcze 30 sekund, dodajemy ziemniaki i pomidory, mieszamy i smażymy ok 7 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z curry lub z ryżem lub jako samodzielne danie na kolację.
Kocham Indie :)
OdpowiedzUsuńJedzonko wygląda przecudnie, i zapewne nieziemsko smakuje.
Pozdrawiam :) dołączam do grona obserwujących :D
Miłego dnia.
Dziękuję Clauditte, smakuje rzeczywiście dobrze, ale ja za aromatami indyjskiej kuchni przepadam :)
Usuńświetny pomysł, lubię Twoje przepisy:D
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko :)
UsuńGenialny pomysł na ziemniaki, na pewno przetestuje, mój mąż kocha ziemniaki, więc chętnie go zaskoczę nową wersją
OdpowiedzUsuńPolecam Anetko, dla wielbicieli ziemniaków (którym i ja jestem) pomysł na pewno się spodoba. To ziemniaki "bardzo inaczej" ;-)
Usuń