Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi (blondies)
- 50 g białej czekolady
- 175 g drobnego cukru
- 150 mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 115 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g orzechów laskowych uprażonych i posiekanych
- 100 g białej czekolady, posiekanej
Foremkę o wymiarach 28 na 18 cm wykłądamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia,
Cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka, masło i ekstakt z wanilii umieszczamy w misce i ubijamy przez kilka minut. Mieszamy z orzechami i rozpuszczoną czekoladą oraz połową posiekanej czekolady.
Masę wylewamy do przygotowanej foremki, posypujemy pozostałą posiekaną czekoladą i pieczemy ok 30-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Kroimy na kwadraty.
Przepis na podstawie przepisu z książki Liz Herbert "Cakes"
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńNa każdą chwilę dobre :)
OdpowiedzUsuńBlondies jeszcze nie jadłam, ale zdecydowanie kusisz mnie tym przepisem: )
OdpowiedzUsuńMniam,smacznie wygląda! Nigdy nie jadłam blondies.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)