środa, 28 września 2011

Holenderskie ciasto z jabłkami

O mało nie przegapiłabym Dnia Jabłka, który od kilku już lat organizuje Tatter. Zdążyłam jednak, a wczorajsza decyzja "co by tu upiec", była szybka i oczywista. To błyskawiczne holenderskie ciasto z jabłkami z przepisu Rachel Allen(z książki "Bake")jest nie tylko szybkie do zrobienia ale i bardzo smaczne. Obawiałam się troszkę stosunkowo dużej ilości cukru, ale ciasto nie było przesłodzone, a niewielka foremka skutecznie ograniczyła ilość spożytych kalorii, bowiem ciasto jest z gatunku tych, po które ręka sama się wyciąga. Wilgotne, aromatyczne, pyszne ciasto. Polecam.

Holenderskie ciasto z jabłkami

Przepis na holenderskie ciasto z jabłkami
  • 2 jajka
  • 175 g drobnego cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 g masła
  • 75 ml mleka
  • 125 g maki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe(lub 1 duże) jabłka
  • opcjonalnie śmietanka do podania

Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii ucieramy do białości.
Masło rozpuszczamy w rondelku razem z mlekiem i wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy aż masa będzie bez grudek mąki. Miksturę wylewamy do foremki i wygładzamy powierzchnię.
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na plastry i układamy na powierzchni ciasta(powinny opaść na dno, ale moje uparcie trzymały się na powierzchni). Posypujemy dodatkowym cukrem. Pieczemy przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 st C i pieczemy jeszcze kolejne 20-25 minut. Studzimy w foremce. Podajemy ciepłe, z dodatkiem śmietanki lub bez, ale zimne też jest bardzo dobre.

niedziela, 25 września 2011

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Kolejne jesienne ciasta z jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z jabłkami, z odrobinę większą ilością jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek kawy lub herbaty i kawałek ciasta z jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.

Ciasto z jabłkami i kruszonką


Ciasto z jabłkami i kruszonką
    Ciasto z jabłkami i kruszonką
  • 60 g masła
  • 140 g mąki
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczka soli
  • 80 ml mleka
  • 3 jabłka Granny Smith

Na kurszonkę:

  • 70 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę
  • 70 g jasnego cukru brązowego

Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki, proszek do pieczenia i sól oraz połowę mleka dodajemy i mieszamy. Powtarzamy czynność z pozostałą mąką i mlekiem. Wylewamy masę do foremki.
Jabłka pokrojone w plastry układamy na wierzchu ciasta i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-45 minut. Pozostawiamy w foremce do wystudzenia po czym wyjmujemy. Można podawać na ciepło lub zimno.
Przepis z książki "The hummingbird bakery Cake days"

sobota, 17 września 2011

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

Te pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez mięso i boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej mięsne niż szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

 
Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

ciasto pierogowe:
    Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

farsz:
  • 1 cebula zwykła
  • 1 cebula szalotka
  •  50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
  •  1 łyżka masła
  •  150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
  •  1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  •  200 g świeżych liści szpinaku
  •  1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •  sól i pieprz
  •  1 całe jajko
  •  1 białko

  •  5 cebul

Przygotowanie ciasta pierogowego:

mąkę przesiewamy na blat i robimy wgłębienie. Wbijamy 2 jajka, dodajemy sól, olej i mieszamy widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrabiamy rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawijamy w folię i odstawiamy na około 20 minut.

Przygotowanie farszu:

cebulę zwykłą i szalotkę obieramy i drobno siekamy. Szpinak płuczemy, przebieramy, wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 1 minutę. Osączamy, odciskamy i drobno siekamy.
Boczek podsmażamy z cebulą na łyżce masła. Mieszamy ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku


Przygotowanie pierogów:

ciasto cienko wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy. Dzielimy na dwie równe części. Na jednej nakładamy w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu smarujemy roztrzepanym białkiem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dociskamy miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykrawamy kwadratowe pierożki. Gotujemy przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.

Pozostałe cebule kroimy w krążki, zezłacamy na oleju.
Ugotowane pierożki podajemy posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.

wtorek, 6 września 2011

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

To moje siódme bananowe ciasto na blogu! Tak, nie ma co ukrywać, lubię bananowe ciasta. Ten przepis na chlebek bananowy, autorstwa Sophie Dahl, widziałam już na niejednym blogu, choć w wersji ze zmniejszoną ilością cukru. Sophie Dahl cukru się nie boi, jak widać, a ciasto choć słodkie(ale nie za słodkie) jest pyszne. Błyskawiczne i bardzo łatwe do zrobienia. Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika.

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

Polecam też inne, równie pyszne, bananowe ciasta:

Ciasto marchewkowo-bananowe
Dwukolorowe ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-bananowe
Karaibski chlebek-bananowy
Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką
Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami


Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

  • 75 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczania
  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 200 g(1 szklanka) brązowego cukru(soft brown)
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 170 g(1 1/2 szklanki) mąki


Piekarnik nastawiamy na 180 st C Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 23 na 13 cm.
Rozgniecione banany umieszczamy w dużej misce. Mieszamy z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy sodę i sól. Na koniec mieszamy z mąka. Wylewamy ciasto do foremki i pieczemy ok 1 godziny.
Przepis z książki Sophie Dahl "Miss Dahl's voluptuous delights"

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonowa kruszonką, oryginalnie pochodzi z Niemiec i nie jest to typowa szarlotka jaką znamy. Osobiście wolę szarlotki, gdzie jest mniej jabłek, więc taki rodzaj ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto jak dla mnie jest pyszne, dość słodkie, z wyraźnym cynamonowym smakiem, chrupiącą kruszonką i niewielkim, ale wyczuwalnym dodatkiem jabłek. A że, dni coraz krótsze i chłodniejsze, kawałek takiej szarlotki i jej ciepły, cynamonowy aromat na pewno poprawi nam nastrój. Polecam.

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką


Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką
  • 125 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 bardzo duże jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)
  • 50 g rodzynek

Na kruszonkę:

  • 75 g masła, pokrojone w kostki
  • 100 g mąki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 50 g drobnego cukru, lub jasnego brązowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu   
                                     
Piekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, cynamon, jajka i ekstrakt wanilii. Ucieramy, aż masa będzie jasna i dobrze połączona. Utartą masę przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy jabłkami i rodzynkami.
W innej misce łączymy za pomocą palców mąkę z masłem, do uzyskania kruszonki. Mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i cynamonem. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub lekko wystudzone.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Muffiny bananowe z czekoladą

Dawno nie piekłam muffin. Tak więc po długiej przerwie ponownie zapraszam na muffiny. Tym razem muffiny bananowe z kawałkami czekolady. Banany i czekolada to jedno ze smaczniejszych połączeń. Jeśli potrzebujemy czegoś wilgotnego, smacznego, z czekoladowym akcentem, to takie bananowo czekoladowe muffinki są znakomitą propozycją. Polecam.

Muffiny bananowe z czekoladą


Muffiny bananowe z czekoladą
  • 300g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 125 g cukru Demarara
  • 225 ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła, rozpuszczonego
  • 2 banany, rozgniecione
  • 100 g czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
Mleko wlewamy do dzbanka lub miski, dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dodajemy rozgniecione banany i posiekaną czekoladę i mieszamy.
Mokre składniki wlewamy do suchej mieszanki i mieszamy. Przekładamy masę do foremek. Pieczemy 20-15 minut.
Przepis z ksiązki "The Fairtrade everyday cookbook"

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Lasagne from Bologna - przepis

Przygotowanie lasagne, nie należy do czynności szybkich i bardzo prostych. Jest z tym trochę roboty. Potrzeba czasu na zrobienie sosu pomidorowego, a sos biały wymaga nieco pracy i ostrożności. Lasagne mają jednak w sobie coś, co sprawia, że podejmujemy ten wysiłek, w nagrodę otrzymując zawsze zadowolone miny zjadających i wyczyszczone do dna naczynia.

Lasagne from Bologna - przepis


Lasagne from Bologna - przepis

Sos bolognese(autentyczny mięsny sos ragu, z miasta Bologna):
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 130 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę
  • 250 g mielonej wieprzowiny (u mnie wołowina)
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 120 ml wytrawnego białego wina
  • 2 puszki pomidorów(400 g każda)
  • 475-750ml rosolkui wolowego
  • 100 ml tłustej śmietanki(panna da cucina lub double cream)

sos biały:
  • 50 g masła
  • 50 g maki
  • 900 ml gorącego mleka
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 12 płatów lasagne (suchych)
  • 50 g świeżo startego Parmesanu ( u mnie Cheddar)

Przygotowujemy sos bolognese.
Wszystkie warzywa kroimy drobno. Podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy warzywa i boczek, smażymy ok 10 minut. Dodajemy mięsa mielone, obniżamy temperaturę i smażymy, często mieszając przez 10 minut. dodajemy sól i pieprz do smaku oraz wino i mieszamy ponownie, podgrzewamy dodatkowe 5 minut. Dodajemy pomidory i 1 szklankę bulionu wołowego. Obniżamy temperaturę i na małym ogniu częściowo pod przykryciem gotujemy sos około 2 godzin. Od czasu do czasu mieszamy i dodajemy bulion, gdy płyn będzie wchłonięty. Dodajemy śmietanę, dobrze mieszamy i już bez przykrywki gotujemy jeszcze 30 minut, często mieszając.

Przygotowujemy biały sos.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i rozprowadzamy, mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy po trochu mleka, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Doprowadzamy do gotowania cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

1/3 sosu bolognese nakładamy do foremki(ja robię w dwóch o bokach równych mniej więcej długości płata lasagne) i rozsmarowujemy. Na sos bolognese wylewamy 1/4 sosu białego i przykrywamy go płatami lasagne. Powtarzamy czynność dwukrotnie, kończąc płatami lasagne i przykrywając je resztą sosu białego. Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy 40-45 minut. Pozostawiamy w foremkach przez 10 minut i podajemy.
Przepis z książki Jeni Wright "The pasta bible"

czwartek, 11 sierpnia 2011

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

Osobiście wolę brownies lub ciężkie czekoladowe ciasta jak np. to ciasto czekoladowe z migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych" czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto czekoladowo - kawowe. Jest ono dość mocno czekoladowe i choć niestety kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej kawy będzie idealne.
Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)

Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)

 
 Ciasto czekoladowo - kawowe (Coffee and chocolate loaf)
  • 190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania
  • 130 g maki
  • 190 g jasnego cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 ml mleka
  • 1 łyżka mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy stopniowo jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, mleko mieszamy z kawą. Suche składniki dodajemy do maślanej masy na przemian z mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.
Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Ciasto migdałowe z czereśniami

Dostałam woreczek czereśni. Wiedziałam od razu w jaki sposób zostaną spożyte. Tak, w cieście. Ciasto migdałowe z czeresniami wyszło mi trochę za suche (zasugerowałam się czasem pieczenia w przepisie, ale moje czereśnie nie były za nadto soczyste, więc z powodzeniem wystarczyłby im krótszy czas pieczenia), ale w połączeniu z czereśniami i mielonymi migdałami ta suchość wcale nie przeszkadzała. Ciasto migdałowe z czereśniami jest smaczne i bardzo owocowe. Myślę, że z wiśniami byłoby jeszcze lepsze, ale o wiśniach niestety mogę tylko pomarzyć.

Ciasto migdałowe z czereśniami


Ciasto migdałowe z czereśniami
  • 150 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 250 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75 ml mleka
  • 400 g czereśni, bez pestek
  • 25 g migdałów bez skórko posiekanych lub płatków migdałowych


Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm i wykładamy papierem do pieczenia. W misce, ubijamy masło i cukrem do białości. Dodajemy kolejno jajka, dodając 1 łyżkę mąki prze dodaniem drugiego jajka.
Mieszamy z pozostałymi składnikami, mąka, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i ekstraktem z wanilii. Dodajemy mleko i mieszamy. Połowę czereśni dodajemy do ciasta i mieszamy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Resztę czereśni układamy na wierzchu i posypujemy migdałami.
Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie złote(ja piekłam troszkę ponad godzinę, i to było troszeczkę za długo, najlepiej więc sprawdzić wcześniej patyczkiem)
Pozostawiamy w foremce przez 5 minut po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy całkowicie przed podaniem.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"

piątek, 5 sierpnia 2011

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków

To curry z kalafiora i słodkich ziemniaków przygotowywałam już jakiś czas temu. Ponieważ lato jeszcze się nie skończyło, a potrawa ta należy raczej do lekkich i niskokalorycznych, będzie w sam raz na sierpniowy obiad lub kolację. Moja rodzina krzywiła się co prawda na brak mięsa i słodkiego ziemniaka, ale ja uważam, że danie, szczególnie dla amatorów egzotycznych smaków, warte jest spróbowania.

Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków


Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków
  • Curry z kalafiora i słodkich ziemniaków1 łyżka oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 350 g słodkich ziemniaków(batatów, o pomarańczowym miąższu i brązowej skórce), pokrojonych w kostkę
  • 350 g różyczek kalafiora
  • 850 ml rosołku warzywnego
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • ewentualnie chlebek naan do podania

Olej podgrzewamy w dużej patelni i smażymy cebulę przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy z czosnkiem, curry i mąką i smażymy dodatkową minutę.
Dodajemy ziemniaki razem z kalafiorem i rosołkiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut, do momentu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Łączymy z fasolką i przyprawą garam masala i gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z ciepłym chlebem naan.
Przepis z "GoodFood The Collection"

piątek, 29 lipca 2011

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką to niesamowicie proste i niesamowicie pyszne ciasto. Przyzwyczajona do tego, że banany na ciasto trzeba zgnieść, zrobiłam to, zanim doczytałam, że tym razem potrzebne są banany w plastrach. Nie sądzę jednak, by w jakimś stopniu wpłynęło to na smak całości, może uczyniło ciasto jedynie bardziej wilgotnym, co zazwyczaj jest plusem. Krajankę zjada się błyskawicznie. Słodka, cynamonowa kruszonka zatopiona w rozgniecionych bananach sprawiają, że od ciasta trudno się oderwać a o małym kawałku na drugi dzień można jedynie pomarzyć. Polecam.

Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

 
Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką

Kruszonka:
    Krajanka z bananami i cynamonową kruszonką
  • 55 g cukru trzcinowego
  • 30 g maki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 30 g solonego masła(u mnie zwykłe)

Ciasto:
  • 45 g miękkiego solonego masła ( u mnie zwykłe)
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 75 ml mleka
  • 110 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 średnie (lub 2 duże) banany, pokrojone na plastry ( u mnie zgniecione)

Piekarnik nastawiamy na 190 st C i natłuszczamy kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy cukier, mąkę, cynamon w misce i łączymy z masłem, aż powstanie kruszonka.
Na ciasto ucieramy masło i cukier, dodajemy jajko, wanilię i mleko. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do mokrych składników. Mieszamy krótko do momentu połączenia. Wykładamy do przygotowanej foremki. Plasterki bananów( u mnie rozgnieciona papka) układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut.
 Przepis z książki "The fairtrade everyday cookbook"

poniedziałek, 25 lipca 2011

Omlet z serem chesire i papryczką chilli

Jeśli lubicie jajka i lubicie potrawy na ostro, to ten omlet z serem chesire i papryczką chilli na pewno Wam posmakuje. Ostry za sprawą chilli, doprawiony dodatkowo słonym serem cheshire i pieprzem. Ser cheshire, który ja osobiście uwielbiam można zastąpić dowolnym słonym serem.

Omlet z serem chesire i papryczką chilli

Omlet z serem chesire i papryczką chilli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g sera cheshire, lub innego słonego sera
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • sól i pieprz

Jajka rozbijamy w miseczce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Olej rozgrzewamy w patelni i wylewamy jajka. Gdy zaczną się ścinać dodajemy pokruszony ser i papryczkę chilli. Chwilę smażymy, podważamy połowę łopatką i przykrywamy nią drugą połowę. Zdejmujemy z patelni i podajemy natychmiast.

poniedziałek, 18 lipca 2011

Tarta cytrynowa

To moje drugie podejście do cytrynowej tarty. Pierwsze była całkowitą porażką. Bo co może wyjść z kremu, gdzie na prawie identyczne proporcje jak w poniższym przepisie jest tylko 50 g cukru? Nie dało się go zjeść. Tym razem uważniej sprawdziłam ilość cukru, przeglądając przepisy. Krem w tej tarcie cytrynowej jest bardzo dobry. Słodki, cytrynowy, w smaku przypominający sernik. Ciasto kruche jest mięciutkie i bardzo smaczne. Dla lubiących kremy, tarta cytrynowa to ciasto ideał. Dużo kremu w delikatniej, kruchej otoczce. Polecam.

Tarta cytrynowa
 

Tarta cytrynowa
  • Tarta cytrynowa185 g(1 1/4 szklanki) mąki
  • 40 g(1/4 szklanki) cukru pudru
  • 30 g (1/3 szklanki) mielonych migdałów
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego
  • 1 żółtko

masa cytrynowa:
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • 125 ml ( 1/2 szklanki) soku z cytryny
  • 5 jajek
  • 165 g (3/4 szklanki)drobnego cukru
  • 250 ml (1 szklanka) śmietanki kremówki(u mnie 48% double cream)

Mąkę, cukier puder, mielone migdały i masło łączymy (mikserem lub palcami). Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Wałkujemy ciasto tak, aby wypełniło foremkę do tarty o średnicy 24 cm. Wypełniamy foremkę ciastem, przycinamy brzegi, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 st C.
Foremkę z ciastem wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego groch ceramiczny lub ryż. Pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy dodatkowe 10 minut lub do momentu aż będzie lekko brązowe.
W międzyczasie składniki na krem miksujemy i pozostawiamy przez 5 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 180 st C. Krem wylewamy na ciasto. Pieczemy 30 minut lub do momentu aż masa będzie lekko ścięta. Studzimy. Wstawiamy do lodówki. Serwujemy posypane cukrem pudrem.
Przepis z "The Complete Book of Cupcakes & Baking"