Intensywnie czekoladowe ciasto i sernikowy wierzch, taka kombinacja musi smakować. I smakowała, bo babeczki znikły błyskawicznie przy wtórze ochów i achów. Polecam.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"
Przepis na babeczki czekoladowo-sernikowe
- 175 g mąki
- 20 g kakao
- 3/4 łyżeczki sody
- 200 g drobnego cukru (150 g do ciasta, 50 g do masy sernikowej)
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 175 ml wody
- 2 łyżeczki białego octu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 150 g serka śmietankowego (cream cheese)
- 1 jajko, roztrzepane
- 100 g czekoladowych łezek (można pominąć)
Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ze 150 g cukru. Dodajemy olej, wodę, ocet i ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostały cukier(50 g), serek i jajo umieszczamy w dużej misce i dobrze ubijamy. Mieszamy z czekoladowymi łezkami.
Przekładamy czekoladową masę do foremek, na wierzch wykładamy masę serową.
Pieczemy ok 25 minut. Pozostawiamy w foremce jeszcze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia
Śliczne i pyszne te Twoje babeczki:)Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńOj pycha. Nie dziwię się, że szybko znikły :)
OdpowiedzUsuńSciągnęlaś mnie tu zdjeciem. Warto bylo:)
OdpowiedzUsuńGdyby nie to, że mam dzisiaj ciacho de herbaty, to bym zazdrościła, że takie smakołyki miałaś ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wygladają bardzo smakowicie to się nie dziwię, zę zniknęły szybko:)
OdpowiedzUsuńwitam! wspaniała stronka i przepisy super!mam pytanie, czy do ciasta nie potrzeba jajka? rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!:) Nie, ciasto jest bez jajka. Jedno jajko dodajemy jedynie do masy serkowej.
OdpowiedzUsuń