Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"
Przepis na korzenne serniczki dyniowe
- 75 g masła
- 125 g herbatników, połamanych na kawałki
- 200 g serka typu philadelphia
- 100 g sera twarogowego
- 100 g puree z dyni(z puszki lub można przygotować samemu, 100 g pokrojonej w kostkę dyni gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, po czym rozgniatamy widelcem)
- 100 g drobnego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 szczypty mielonych goździków
- 2 szczypty mielonego imbiru
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego
- 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Muszkatołowy lukier:
- 50 g drobnego cukru
- 100 g serka typu philadelphia
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Mielimy herbatniki, dodajemy masło, zostawiając 1 łyżkę do lukru, i dokładnie mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek muffinkowych. Dociskamy łyżeczką.
Oba serki, puree z dyni, cukier, jajka i przyprawy umieszczamy w dużej misce i ucieramy mikserem. Wylewamy masę serową na przygotowane, herbatnikowe spody. Pieczemy ok 15 minut(piekłam nieco dlużej). Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mieszamy wszystkie składniki na lukier(wraz z 1 łyżką pozostawionego, rozpuszczonego masła), łyżeczką nakładamy na wierzch każdego serniczka. Przechowujemy w lodówce.
Z tą gałką muszkatołową muszą być po prostu pyszne! :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i jakie śliczne zdjęcia:)))
OdpowiedzUsuńO jakie cudne, przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńJakie piękności Ewenko! Śliczne zdjęcia, takie pełne smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
wygladaja przepieknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za komentarze:))
OdpowiedzUsuńPrześliczne serniczki, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńEwenko, a ja Ci chcę donieśc, że upiekłam chleb kminkowy z Twego blogu. Tzn. kminku nie dałam, ale piekłam z tego przepisu - rzeczywiście łatwiutki i pyszny! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo się cieszę Aniu! Nie dalej jak dzisiaj polecałam go koleżance, a ja sięgam po niego zawsze, gdy potrzebuję chleba na już;)
Usuńsa cudowne! pod każdym względem.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńJa mysle, ze dynia i przyprawy korzenne swietnie sie komponuja, wiec nie ma znaczenia, jakie sa bardziej - najwazniejsze, ze sa smaczne! A do tego uroczo wygladaja.
OdpowiedzUsuńBoskie te serniczki:)
OdpowiedzUsuńmam ślinotok...;) muszę takie zrobić! wyglądają cudownie :) ściskam
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły. A kolor mają cudny - taki kremowo-pomarańczowo-jesienny :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam a ile tego puree z dyni bo nie znalazłam w przepisie. I jak je przygotować?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Justyna R
Przepraszam Justynko za późną odpowiedź i dziękuję za czujne oko. Już wpisałam właściwą ilość puree, robi się je naprawdę szybko(dynia krótko się gotuje)
Usuń