Przepis dodaję do Festiwalu Dyni
Przepis na zupę jarzynową z dynią
- 1 por, pokrojony w plastry
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 plaster brukwi lub kalarepy, pokrojony w kostkę
- mała dynia (ok 400 g), pokrojona w kostkę
- 2 łyżki masła do smażenia
- 2 litry rosołu (może być z kostki)
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka groszku mrożonego
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- śmietana do podania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków i groszku. Smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy do dużego garnka z gorącym rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodajemy ziemniaki i groszek i gotujemy kolejne 15 minut, do miękkości ziemniaków. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Podajemy z zieloną pietruszką i kleksem śmietany.
myślałam sobie właśnie o zupie z dyni, ale nie o kremie, których już tak dużo różnistych jadłam, ale właśnie takiej jarzynówce. czekają sobie w kuchni na mnie dwie dyńki i kawałek jednej zamierzam właśnie do takiej jarzynówki wrzucic!
OdpowiedzUsuńPolecam Ewa, bardziej ona jarzynowa niż dyniowa była, ale bardzo smaczna wyszła:)
Usuńfajne:) taka zwykla jarzynowa plus:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniała. Lubię jarzynowe zupki,a pomysł z dynią jest bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuńPolecam Majanko, zawsze można kawałek dyni do zupy dorzucić:)
Usuń