Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"
Przepis na przekładane ciasto kawowe z orzechami
- 180 g masła, miękkiego
- 180 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 180 g maki samorosnącej(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)
- 60 g orzechów włoskich
- 2 lyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody( u mnie 1 łyzka mocnego espresso)
- kilka połówek orzechów włoskich do ozdoby
- 250 g serka mascarpone
- 85 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach gorącej wody(u mnie 2 łyżeczki mocnego espresso)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, dalej ubijając, dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i kawę. Przekładamy do przygotowanej foremki i wykgładzamy wierzch.
Pieczemy ok 20-25 minut(sprawdzamy patyczkiem). Przekładamy na kratkę i studzimy.
Na masę kawową ubijamy serek, przesiany cukier puder i kawę, aż będą gładkie. Ciasto kroimy w poprzek na pół i jedną z połówek smarujemy mniej niż połową przygotowanej masy. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, smarujemy wierzch pozostałą masą i ozdabiamy połówkami orzechów włoskich.
Bardzo angielskie ciasto :) Robilam kiedys podobne, na czyjes urodziny w pracy; zniklo w blyskawicznym tempie.
OdpowiedzUsuńCiasto idealnie na mój smak. Jestem niepoprawną miłośniczką kawowych wypieków i deserów. :-)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne. uwielbiam kawę i mascarpone :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCudowne to ciacho! Jak kawowe to juz mi smakuje. Podoba mi się i chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńTeż jestem wielką fanką przekładanych ciast, to Twoje wygląda super:)
OdpowiedzUsuńTakie typowo jesienne połączenie smaków- kawa, orzechy i delikatny serek :) Skojarzyło mi się wręcz ze świątecznymi wypiekami, nie wiem czemu :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto skradło moje serce:) Pycha!
OdpowiedzUsuńjakze smakowite ciacho:)
OdpowiedzUsuńMam małe pytanie, czy w tym torciku można przemycić trochę alkoholu? Masa, czy ciasto, no i czy ogólnie Pani zdaniem nie popsuje to całego efektu deseru?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że przemycić, na pewno ciastu to nie zaszkodzi, może bardziej do masy, bo ciasto jest wilgotne i nie wymaga nasączania. Ja uwielbiam alkohole we wszelkich słodyczach więc jestem jak najbardziej za:)
Usuńomg, delicious ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :) Od jakiegoś czasu chodzą za mną kawowe nuty więc ciasto dodaję do ulubionych:)
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie ten smak , który chciałabym teraz poczuć :):)
OdpowiedzUsuńkawowa i orzechowa nuta i do tego kremowość mascarpone ...przepis trafia właśnie na pierwsze miejsce mojej listy ciast do wypróbowania :)
Kolejny swietny,prosty przepis na pacek, którym zachwycam znajomych.PYSZNY! POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre w smaku, idealnie nadaje się do kawy. Mi osobiście nie przypadło aż tak do gustu ponieważ nie przepadam za "suchymi" ciastami :)
OdpowiedzUsuń