Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"
Przepis na ciasto maślane z gruszkami
- 180 g masła, miękkiego
- 150 g drobnego cukru, plus 1 1/2 lyżki na wierzch
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
- duża szczypta mielonego kardamonu
- duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 3 jajka
- 220 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml płynnej śmietany (single cream)
- 4 małe, dojrzałe gruszki o wadze ok 700 g
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło i cukier ubijamy, do konsystencji kremu. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny, kardamon, gałkę muszkatołową i kolejno po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia a potem śmietankę i ubijamy, aż masa będzie gładka.
Przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut.
W międzyczasie obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wyjmujemy podpieczone ciasto i układamy na nim gruszki. Posypujemy cukrem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowo 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Lekko studzimy przed podaniem. Można podawać jeszcze ciepłe.
Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńTakie wilgotne i pachnące :)
Pozdrawiam.
Uwielbiam takie wilgotne ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Fantastyczne, jesienne ciasto.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! Przydałoby się na jutrzejsze śniadanie :-) Piękne zdjęcia pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńPiękny ciąg dalszy opowieści gruszkowej:)
OdpowiedzUsuńZ przyprawami...musiało pięknie pachnieć podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
cudnie jesienne zdjęcia z tymi gruszkami
OdpowiedzUsuńyummiiii poprosze o kawalek... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste wypieki, mają swój urok.
OdpowiedzUsuńAch, i robisz cudowne zdjęcia:)
Cześć/Dzień dobry, czy ktoś może powiedzieć o jaką dokładnie śmietankę chodzi? :)
OdpowiedzUsuńCzy może to być 12%, 30%?
Ja mogę powiedzieć :) Single cream to płynna 15% śmietanka, słodka, do zup. Myślę, że nie powinno być wielkiej różnicy, gdy dodamy 12% czy 30%, choć bliżej oryginału będzie, gdy śmietana będzie płynna.
UsuńDziękuję serdecznie :)
Usuń