poniedziałek, 1 października 2012

Ciasto maślane z gruszkami

Maślane ciasto, przykryte z wierzchu kołderką z gruszek, które w ciastach uwielbiam. Śmietanę można zastąpić maślanką lub mlekiem a na pewno ciasto nie starci nic ze swojego smaku. Ciasto maślane z gruszkami jest wilgotne i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Dodatek kardamonu i gałki muszkatołowej dodaje nieco egzotyki. Polecam.
Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"

Ciasto maślane z gruszkami



Przepis na ciasto maślane z gruszkami


  • 180 g masła, miękkiego
  • 150 g drobnego cukru, plus 1 1/2 lyżki na wierzch
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
  • duża szczypta mielonego kardamonu
  • duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 220 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml płynnej śmietany (single cream)
  • 4 małe, dojrzałe gruszki o wadze ok 700 g


Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło i cukier ubijamy, do konsystencji kremu. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny, kardamon, gałkę muszkatołową i kolejno po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesiana mąkę i proszek do pieczenia a potem śmietankę i ubijamy, aż masa będzie gładka.
Przekładamy do foremki i pieczemy 20 minut.
W międzyczasie obieramy gruszki, dzielimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Wyjmujemy podpieczone ciasto i układamy na nim gruszki. Posypujemy cukrem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy dodatkowo 45 minut(sprawdzamy patyczkiem).
Lekko studzimy przed podaniem. Można podawać jeszcze ciepłe.

Ciasto maślane z gruszkami

Ciasto maślane z gruszkami

12 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto.
    Takie wilgotne i pachnące :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wilgotne ciasta :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne, jesienne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie! Przydałoby się na jutrzejsze śniadanie :-) Piękne zdjęcia pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ciąg dalszy opowieści gruszkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z przyprawami...musiało pięknie pachnieć podczas pieczenia :)


    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudnie jesienne zdjęcia z tymi gruszkami

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie proste wypieki, mają swój urok.
    Ach, i robisz cudowne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cześć/Dzień dobry, czy ktoś może powiedzieć o jaką dokładnie śmietankę chodzi? :)
    Czy może to być 12%, 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mogę powiedzieć :) Single cream to płynna 15% śmietanka, słodka, do zup. Myślę, że nie powinno być wielkiej różnicy, gdy dodamy 12% czy 30%, choć bliżej oryginału będzie, gdy śmietana będzie płynna.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)