środa, 22 stycznia 2014

Łatwe ciasto marcepanowe

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto marcepanowe.  Lekkie, wilgotne i smaczne. Ciasto ma delikatnie migdałowy aromat (należy bardzo ostrożnie aplikować ekstrakt migdałowy, zbyt duża ilość zepsuje każde ciasto, wystarczą dosłownie 3 krople). Marcepan nie jest tu wyczuwalny, więc ja jako wielbicielka marcepanu ubolewam, ale ci, którzy go nie lubią będą zadowoleni. Idealny sposób na zużycie zaległej masy marcepanowej a jednocześnie smakowity dodatek do kawy.




Łatwe ciasto marcepanowe



  • 125 g drobnego cukru
  • 125 g marcepanu, startego na tarce
  • 100 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
  • 4 jajka
  • kilka kropel ekstraktu z migdału
  • 75 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli



Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Starty marcepan i cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy masło, jajka, ekstrakt migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce, aż do całkowitego wystudzenia.



Przepis z książki Rachel Allen "Cake"

7 komentarzy:

  1. Niby skromne, a jednak piękne :) Uwielbiam takie delikatne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie czuć marcepanu? powżnie? a zdaje się być głównym (jedynym?) smakiem w tym przepisie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ono musi byc pyszne! Tak właśnie wygląda. :)
    Uściski serdeczne. :*

    OdpowiedzUsuń
  4. puszyste takie! polubiłabym na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam marcepan, to jedno z moich ulubionych deserów.

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj wyrzucilam pozostalosc marcepanu:( jak szkoda ze nie zerknelam tutaj przed a nie po fakcie.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)