Łatwe ciasto marcepanowe
- 125 g drobnego cukru
- 125 g marcepanu, startego na tarce
- 100 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania
- 4 jajka
- kilka kropel ekstraktu z migdału
- 75 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Starty marcepan i cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy masło, jajka, ekstrakt migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce, aż do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Rachel Allen "Cake"
Niby skromne, a jednak piękne :) Uwielbiam takie delikatne ciasta.
OdpowiedzUsuńNie czuć marcepanu? powżnie? a zdaje się być głównym (jedynym?) smakiem w tym przepisie!:)
OdpowiedzUsuńJakie delikatne i puszyste!
OdpowiedzUsuńOno musi byc pyszne! Tak właśnie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńUściski serdeczne. :*
puszyste takie! polubiłabym na pewno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marcepan, to jedno z moich ulubionych deserów.
OdpowiedzUsuńwczoraj wyrzucilam pozostalosc marcepanu:( jak szkoda ze nie zerknelam tutaj przed a nie po fakcie.
OdpowiedzUsuń