4 uda z kurczaka
Na marynatę
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyżka trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai
- 1 1/2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki drobnego cukru
- niewielki kawałek świeżego imbiru
- 1 duża czerwona papryczka chilli
- sok z 1 limonki
- odrobina jasnego sosu sojowego
Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.
Przygotowujemy chilli dip:Sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 3 łyżki wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut). Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane chilli dodajemy do sosu razem z sosem sojowym i sokiem z limonki. Podajemy z kurczakiem.
Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011
Swietna ta tajska marynata.
OdpowiedzUsuńMięso wygląda bardzo soczyście, a ten dip musi pasować idealne: )
OdpowiedzUsuńmój mąż lubi takie ostre dania, na pewno by mu smakowało:)
OdpowiedzUsuńorientalne smaki, to moje smaki ;)
OdpowiedzUsuńDip zapisany do zrobienia, uwielbiam takie smaki :) Zwłaszcza z kurczakiem.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ostre dania ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty