poniedziałek, 20 stycznia 2014

Udka z kurczaka z dipem chilli

Pieczone udka z dipem chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem trawy cytrynowej i limonki. W połączeniu z dość ostrym sosem chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego smakowego wymiaru.

Udka z kurczaka z dipem chilli


4 uda z kurczaka

Na marynatę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka cukru
na dip chilli:

  • 1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai
  • 1 1/2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • niewielki kawałek świeżego imbiru
  • 1 duża czerwona papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • odrobina jasnego sosu sojowego

Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i dodajemy do słoika wraz z cukrem. Przykrywamy i energicznie potrząsamy po czym polewamy marynatą przygotowanego kurczaka i zostawiamy na co najmniej godzinę lub na noc.
Przygotowujemy chilli dip:Sos rybny, ocet ryżowy, cukier i 3 łyżki wody umieszczamy w małym rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Obieramy imbir i drobno siekamy, po czym miażdżymy płaską częścią noża, Dodajemy do sosu i gotujemy, aż lekko zgęstnieje, po czym zostawiamy do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do  200 st C. Udka umieszczamy w naczyniu do pieczenia i pieczemy, aż kurczak będzie upieczony (ok 25-30 minut). Chilli dzielimy na pół i drobno siekamy, zostawiając ziarna ( to one dodają ostrości). Posiekane chilli dodajemy do sosu razem z sosem sojowym i sokiem z limonki. Podajemy z kurczakiem.

Udka z kurczaka z dipem chilli

Przepis autorstwa Nigela Slatera pochodzi z Sainsbury's Maazine, July 2011

6 komentarzy:

  1. Mięso wygląda bardzo soczyście, a ten dip musi pasować idealne: )

    OdpowiedzUsuń
  2. mój mąż lubi takie ostre dania, na pewno by mu smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. orientalne smaki, to moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dip zapisany do zrobienia, uwielbiam takie smaki :) Zwłaszcza z kurczakiem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ostre dania ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)