Magdalenki
- 1 jajko
- 50 g drobnego cukru
- 50 g maki, plus dodatkowo do posypania
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Foremkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym masłem i lekko posypujemy mąka.
Jajka i cukier ucieramy ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy rozpuszczone masło i ekstrakt z wanilii i lekko i krótko mieszamy. Masę przekładamy do foremki używając łyżki, tak aby wgłębienia były wypełnione prawie do pełna.
Pieczemy ok 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy i będą lekko sprężyste, gdy dotkniemy je palcem. Za pomocą noża do smarowania podważamy ciasteczka i przenosimy je na kratkę. Lekko posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki Rachel Allen "Cake"
Sliczne! Az mnie korci, zeby kupic forme do magdalenek :)
OdpowiedzUsuńJa zakupu nie żałuję, szybsze do zrobienia niż tradycyjne ciasteczka i smakują jak ciasto :)
UsuńKształt magdalenek zawsze mnie będzie zachwycać: )
OdpowiedzUsuńKształt to chyba dodatkowa zaleta tych ciastek :)
UsuńPiękne są!
OdpowiedzUsuń:))
Usuńprzepiękne. jestem tylko ciekawa jeszcze ich wyglądu w przekroju :)
OdpowiedzUsuńNie zrobiłam zdjęć przekroju, niestety, ale wewnątrz są jak zwyczajna ucierana babka:)
UsuńZbyt mała ilość proszku do pieczenia, aby nazwać te ciasteczka magdalenkami. Jeżeli z twoich magdalenek nie wyrosła spora górka na ok. 3 cm to nie są to prawdziwe magdalenki. Twoje na płasko leżą na blacie, czyli nie wyrosły tak jak trzeba.
OdpowiedzUsuńIlość proszku, w stosunku do innych składników, jest wystarczająca. Magdalenki, prawdziwe, a jakże, wyrosły pięknie, były kształtne (miały kształt muszelek a nie brzuchatych muszelek)i bardzo smaczne. W "brzuchatych" jest albo za duża ilość proszku do pieczenia albo za dużo ciasta w foremce (choć obstawiam to pierwsze)no i ich kształt już nie jest tak doskonały. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń