Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 bardzo duże piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 cytryna, pokrojona na 8 części
- sok z 1 cytryny
- 2 cm korzenia imbiru, obranego i startego
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)
- ugotowany ryż i dowolna surówka do podania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W misce mieszamy mąkę i przyprawę "pięć smaków", doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy kurczaka i dobrze obtaczamy.
Dużą patelnię umieszczamy na średnim gazie, dodajemy olej i smażymy kurczaka ok 5 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Przekładamy na ręczniki papierowe.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy kurczaka, układamy w nim kawałki cytryny i pieczemy ok 10-20 minut, lub do momentu, aż kurczak będzie upieczony.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej pozostały po usmażonym kurczaku, dodajemy imbir, miód, sos sojowy, sok z cytryny oraz cukier i podgrzewamy ok 3 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Upieczone piersi kroimy na plastry i podajemy polane cytrynowym sosem.
Pomysł z przepisu Billa Grangera z Sainsbury's Magazine, October 2010
brzmi dosyć egzotycznie, ale i kusząco! :)
OdpowiedzUsuńMmm trzeba będzie spróbować :)
OdpowiedzUsuń