Surówka z selera z pomarańczą
- 1/4 główki bardzo dużego selera, obranego i startego na tarce o małych oczkach
- 2 małe jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 pomarańcza, obrana i pokrojona w niewielkie cząstki
- 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
Starty seler i jabłka umieszczamy w misce, dodajemy pomarańczę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami włoskimi (opcjonalnie)
Apetyczna wersja selerowej surówki, robiłam kiedyś bardzo podobną tylko bez pomarańczy. Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńZa selerem przepadam, więc muszę zrobić taką surówkę. :)
OdpowiedzUsuńwiem, że to co powiem jest okropne, ale ja jestem przekonana już po dodatku majonezu :) jestem zdecydowanie uzależniona. a dla selera z pomarańczą zawsze tak.
OdpowiedzUsuńZ moich doświadczeń:
OdpowiedzUsuń1. Startego selera przelewam na sitku wrzątkiem,skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniał i zostawiam do wystygnięcia.
2. Dodaję cukier tak jak Ty+ szczyptę soli.
3. Jako sos dodaję: 2 łyżki jogurtu +2 łyżki majonezu.
Poezja smaku🤩