Strucla z makiem
ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- skórka starta z 1 cytryny
masa makowa:
- masa makowa z puszki
- 3 łyżki likieru amaretto
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 3 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
Na ciasto: drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy jedną łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia (rozczyn powinien podwoić swoją objętość)
Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masą. Do mąki dodajemy drożdżowy rozczyn, ubite żółtka i skórkę cytrynową. Wyrabiamy ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłego mleka (ciasto powinno być dość gęste). Gdy ciasto zacznie odstawać od rękę dolewamy ciepły, roztopiony tłuszcz i przez chwilę wyrabiamy. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie do gotowego nadzienia makowego dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte dzielimy je na pół. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy masę makową tak, aby pozostało 3 cm wolnego brzegu. Zwijamy struclę w roladę. Końce rolady podwijamy pod spód. Makowca można upiec w długich keksówkach lub lekko zawinąć w papier do pieczenia (zostawiając otwartą tubę).
Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Po upieczeniu makowiec polewamy lukrem -cukier puder rozpuszczamy w takiej ilości łyżek wody, aby lukier miał lekko płynną konsystencję i dał się łatwo rozsmarować na cieście.
Uwielbiam struclę,również ją piekłam z przwepisów kuchni Lida,zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń