Banoffee pie
spód:
- 75 g masła
- 300 g herbatników np digestive
nadzienie toffi:
- 115 g masła
- 115 g miałkiego ciemnego cukru brązowego (soft dark brown suger)
- 395 g puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
wierzch:
- 5 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów
- 300 ml śmietanki kremówki (double cream)
- 1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
Spód: masło rozpuszczamy w rondelku, herbatniki łamiemy i rozgniatamy w food procesorze (lub umieszczamy w foliowym woreczku i rozgniatamy wałkiem) dodajemy do masła i mieszamy. Wykładamy dno i boki foremki do tart o średnicy 23 cm mocno dociskając do boków. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Masa toffi: masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i bez tłuszczu oddzielającego się na powierzchni. Dodajemy mleko skondensowane i delikatnie podgrzewamy stale mieszając. Gotujemy przez ok 3 minuty, mieszając, aż masa nabierze głębokiej barwy karmelowej. Delikatnie wylewamy masę toffi na ciasteczkowy spód i szybko wygładzamy powierzchnię. Pozostawiamy w chłodnym miejscu minimum 1 godzinę ( do 8 godzin).
Gdy toffi stężeje i tuż przed podaniem przygotowujemy wierzch. Lekko ubijamy śmietanę, tak aby nie była za sztywna. 4 banany kroimy w ukośne paski i połowę z nich wykładamy na masę toffi. Drugą połowę delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną i wykładamy na wierzch deseru. Pozostałego banana kroimy na plasterki, polewamy sokiem z cytryny i wykładamy na wierzch śmietany. Całość można opcjonalnie udekorować startą czekoladą.
Przepis lekko zmieniony z "The Hairy Bikers' Perfect Pies"
Chyba wiem czemu trudno poprzestać na jednym kawałku..;) Przepysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńOd samego patrzenia przybiera się na masie :) ale wydaje mi się, że warto ! :D wygląda cudownie
OdpowiedzUsuńobłęd! :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła takie ciacho, rewelacja:D
OdpowiedzUsuńJak to musi niesamowicie smakować... :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho! konieczne muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser!!! Tylko że ja używam gotowej, kupnej masy krówkowej - też jest pycha :)))
OdpowiedzUsuńTo jest najlepsze ciasto/deser, jaki jadłam. Do zmiksowanej smietanki kremówki z łyżką cukru pudru dodaję mascarpone, spróbuj, smaku nie da sie opisać, jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńmega słodka i mega pyszna tarta Polecam !!
OdpowiedzUsuńO mniam, jakie cudo! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto - na talerzu prezentuje się wybornie, a smak nie odstaje od wyglądu. Polecam!
OdpowiedzUsuńciasto wyszło pyszne, ale nad nadzieniem toffe muszę jeszcze popracować, ponieważ wypływa poza ciasto, jakieś sugestie jak zrobić idealne toffe???
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za późną odpowiedz. Jak bardzo wypływa to niedobrze, jak tylko trochę to nic nie szkodzi ;-)Gdyby jednak kolejny raz masa wyszła za rzadka to proponuję nieco dłużej ją podgrzewać.
Usuń