Frykadelki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (lub mieszanego)
- 1 cebula, starta
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 6 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko, roztrzepane
- mąka do oprószenia,
- olej, do smażenia
- 1 cytryna, pokrojona w ćwiartki
Mięso, cebulę, bułkę tartą, mleko, jajko oraz tymianek umieszczamy w dużej misce, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Masa mięsna nie powinna być lepka. Lekko oprószamy mąką dłonie i z masy lepimy niewielkie kulki (ok 16 sztuk).
Podgrzewamy olej i smażymy frykadelki na średnim ogniu ok 8-10 minut, często przewracając, aż nabiorą złoto-brązowej barwy.
Bardzo smacznie wyglądają te kuleczki.:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło :)
uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńo właśnie mam w planach jutro takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne:)
OdpowiedzUsuń