Tort czekoladowy z wiśniami
- 9 dużych jajek
- 200 g drobnego cukru
- 90 g kakao
krem:
- słoik wiśni w syropie
- 3 łyżki likieru wiśniowego (kirsch)
- 450 ml śmietany kremówki (double lub whipping cream)
- 3 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Tortownicę o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka i cukier umieszczamy w misce i ubijamy bardzo długo, aż masa nabierze konsystencji pianki. Przesiewamy do masy kakao i delikatnie mieszamy.
Białka umieszczamy w czystej, wolnej od tłuszczu misce i ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok. 30-40 minut (gdy lekko naciśniemy powierzchnię ciasta wgłębienie powinno szybko się wyrównać). Pozostawiamy do wystudzenia w foremce.
Wiśnie odcedzamy z syropu i odstawiamy, zostawiając kilkanaście do dekoracji.
Do syropu do dajemy kirsch i mieszamy.
Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części. Jedną z części układamy na paterze i nasączamy 2 łyżkami syropu.
Śmietanę ubijamy tak, aby nie była za sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Połowę śmietany zostawiamy do przykrycia ciasta. Połowę przeznaczoną na wypełnienie, dzielimy na pół i smarujemy na nasączonym już krążku biszkoptu. Na śmietanie układamy połowę wiśni. Przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy go 2 łyżkami syropu, smarujemy śmietaną i wykładamy resztę wiśni, lekko wciskając je w śmietanę. Przykrywamy ostatnim trzecim krążkiem, nasączamy go 3 łyżkami syropu. Pozostałą część śmietany wykładamy na wierzch toru, wyciskamy za pomocą worka dowolne kształty i przyozdabiamy pozostałymi wiśniami. Schładzamy przed podaniem.
Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki "Heavenly chocolate desserts"
Czekolada, bita śmietana i wiśnie to trzy moje ulubione produkty :D MUSI być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszności, zjadłabym taki:D
OdpowiedzUsuńWow.. Jaki tort, super polaczenie
OdpowiedzUsuńTak, tak, poproszę kawałek!; )
OdpowiedzUsuńPycha! : )
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
Bardzo dobre połączenie!
O mniam, jakże piękny tort! Musi smakować genialnie. Wprosiłabym się z chęcią na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten tort parę dni temu, bez likieru wiśniowego. Gościom strasznie smakował. Mój pierwszy zrobiony tort i jaki przepyszny.
OdpowiedzUsuń