Naleśniki ze szpinakiem (przepis na ok 10 naleśników)
- 350 g szpinaku mrożonego, w brykietach
- 1 duży ząbek czosnku(można dodać więcej, będą bardziej czosnkowe)
- 1 łyżka masła
- 65 g wędzonego sera żółtego, startego na tarce
- 100 g serka philadelphia
- sól i pieprz do smaku
naleśniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Przygotowujemy naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na ok pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Szpinak podgrzewamy na patelni, aż się rozmrozi i woda lekko odparuje, dodajemy masło, chwilę smażymy, po czym dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 30 sekund. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty ser i serek kremowy i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy naleśniki. Na usmażony naleśnik nakładamy farsz i dowolnie zwijamy. Naleśniki podsmażamy na maśle na patelni lub zapiekamy, z odrobiną masła na wierzchu, w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 10 minut.
Również je uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je ostatni raz wieki temu, a przecież są pyszne! Zdecydowanie muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńsama uwielbiam szpinak pod każdą postacią, ale fakt, zdecydowanie za rzadko je jadam :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki ze szpinakiem to ostatnio moja ulubiona wersja tych placków. W wersji totalnie rozpustnej zapiekam je jeszcze w sosie pomidorowym, z dużą ilością mozzarelli na wierzchu :))
OdpowiedzUsuń