Magdalenki migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)
- 140 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
- 4 jajka
- kilka kropel ekstraktu z migdałów
- 140 g drobnego cukru
- 115 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g mielonych migdałów
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z migdałów i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mniej więcej 1/3 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"
piękne:-)
OdpowiedzUsuńZdjecie mega piekne!-powinnas zrobic na nim logo!-co do ciasteczek-super wygladaja,zrobie je napewno!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Małe cudeńka:)> Sliczne i z pewnością pyszne. Pozdrówki :)
OdpowiedzUsuń