Zupa pomidorowa
- 1 duże udo z kurczaka
- 3 litry wody
- liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 marchewka, pokrojona na kilka kawałków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 mała cebula
- 500 g passaty
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub koperek
- śmietana
W sporym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niego udko. Gotujemy na niewielkim ogniu, zbierając od czasu do czasu pojawiające się "szumowiny". Gdy udko jest prawie miękkie, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie oraz warzywa, gotujemy ok 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W przypadku, gdyby zupa była za kwaśna, doprawiamy ją odrobiną cukru. Zupę podajemy z ugotowanymi kluskami lub ryżem, ze śmietaną lub bez, posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
smaczna zupa:)
OdpowiedzUsuńPomyśleć, że jako dziecko nie lubiłam zupy pomidorowej, a teraz to jedna z moich ulubionych. Skoro jej nie lubiłam to zawsze przegrywałam bitwy z siostrami o to czy z ryżem czy z makaronem. Była z ryżem, więc jeszcze bardziej jej nie lubiłam, bo za ryżem też nie przepadałam. Teraz robię z ryżem dla moich dzieci, ale dalej nie rozumiem dlaczego nie wolą z makaronem.
OdpowiedzUsuń