Inne muffiny wytrawne:
Muffiny wytrawne podwójnie serowe
Muffiny z dynią, serem i ziołami
Muffiny ziemniaczano-serowe
Muffiny serowo-cebulowe
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, grubo pokrojona
- 300 g mąki
- 75 g sera Cheddar, startego na grubej tarce
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyzka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 225 ml mleka
- 2 duże jajka, roztrzepane
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papilotkami lub natłuszczamy foremkę na 12 muffin.
Podgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę i na średnim ogniu smażymy ok 8-10 minut, aż cebula będzie chrupka i nabierze złotej barwy. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mieszamy mąkę, usmażoną cebulę, ser Cheddar, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. W oddzielnej misce mieszamy mleko, jajka i pozostałe 3 łyżki oleju. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki, równomiernie rozkładając do papilotek. Pieczemy ok 15-18 minut lub do momentu, aż urosną i nabiorą złotej barwy. Studzimy w foremkach ok 10 minut, po czym przenosimy na kratkę. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Przepis delikatnie zmieniony z "Muffins Galore" C. Atkinson.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię muffiny na wytrwanie a z serem i cebulą muszą być pyszne: )
OdpowiedzUsuńTo jest to na co mam ochotę! Zrobię takie jutro :)
OdpowiedzUsuńFajne muffinki. Wzięłabym taką do pracy :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam wytrawnych muffinek, będę musiała spróbować bo na słodko bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń