Kotlety ziemniaczane bez jajek (z przepisu wychodzą 4 kotlety)
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy jak na puree. Dodajemy masło, 1 łyżkę mąki oraz pietruszkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy lepimy 4 owalne kotlety i obtaczamy je w 1 łyżce mąki. Olej rozpuszczamy na patelni na średnim ogniu, smażymy kotlety z obu stron po kilka minut, aż ładnie się zarumienią. Podajemy natychmiast z dowolną surówką.
Wyglądają na bardzo mięciutkie i delikatne, apetyczne :)
OdpowiedzUsuń