Karmelowo-czekoladowe batoniki z orzechami arachidowymi
- 125 g masła, pokrojonego
- 220 g (1 szklanka) drobnego cukru
- 395 g puszka mleka skondensowanego
- 140 g (szklanka) prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
- 200 g ciemnej czekolady
- 20 g masła, dodatkowo
Kwadratową foremkę o bokach 18 cm wykładamy folią, tak aby dłuższe boki wystawały na zewnątrz. Na dno foremki wykładamy papier do pieczenia.
Masło, cukier i mleko umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy cały czas mieszając ok 10 minut, aż mieszanka zacznie nabierać karmelowej barwy i będzie odchodziła od brzegów rondelka. Działając szybko wylewamy karmel do foremki, wygładzamy metalową szpatułką, posypujemy orzechami i za pomocą szpatułki wciskamy je w masę. Schładzamy przez 20 minut.
Czekoladę wraz z dodatkowym masłem rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Gładką masę wylewamy na karmel w foremce. Chłodzimy, aż polewa zastygnie. Wyjmujemy z foremki i kroimy na dowolne kostki (z przepisu może wyjść nawet do 40 niewielkich batoników)
a orzeszki ,gdzies zwiały:)
OdpowiedzUsuńJuż wróciły ;-) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre<3
OdpowiedzUsuńEwenko, one są boskie! Kurczę, ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło