Krajanka cytrynowa
- 250 g herbatników digestive
- 100 g masła, w kawałkach
- 125 ml (pół szklanki) mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
cytrynowa polewa:
- 200 g (1 1/4 szklanki) cukru pudru
- 10 g masła
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykładamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 na 23 cm papierem ( lub prostokątną 19 na 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
200 g herbatników rozkruszamy w malakserze lub w woreczku foliowym za pomocą wałka, pozostałe herbatniki grubo siekamy.
Masło i mleko umieszczamy w małym rondelku i delikatni podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy herbatniki i mieszamy. Miksturę wgniatamy do przygotowanej foremki, przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy cytrynową polewę. Masło, cukier puder i sok z cytryny roztapiamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. W razie, gdy pasta będzie za gęsta możemy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny. Pastę rozsmarowujemy na wierzchu masy herbatnikowej i umieszczamy w lodówce, do zastygnięcia. Kroimy na ok 24 kwadratów.
Bardzo proste, a na pewno smaczne. Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńProste - ale jak wygląda :) Muszę przetestować!
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie :).
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńCudeńko:) Krajanka musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńojej, wygląda bardzo zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują, tak prosto i elegancko!: )
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka, do tego bez pieczenia! zrobię, zawsze mnie czymś skusisz:)
OdpowiedzUsuńZ lukrem!, mniam
OdpowiedzUsuńJakie cudne !!! :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuń