poniedziałek, 6 stycznia 2014

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, z chrupiącą skórką, to nieodzowny dodatek do tradycyjnego angielskiego świątecznego obiadu. W okresie przedświątecznym, w każdym supermarkecie wystawione są setki słoiczków z gęsim smalcem (goose fat). Gęsi smalec, w smaku jest podobny do domowego "smalczyku" wytopionego ze słoniny.  A ziemniaki pieczone w takim tłuszczu? Palce lizać! Chrupiąca skórka i pyszne mączyste wnętrze w najlepszym ziemniaczanym wydaniu. Dla mnie, miłośniczki wszelkich ziemniaczanych potraw to prawdziwa delicja. Nie tylko na święta.

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką




Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką


  • 1 kg dobrych ziemniaków
  • 2 łyżki gęsiego tłuszczu lub oleju
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok kilku minut w garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z 2 łyżkami tłuszczu. Rozgrzewamy tłuszcz ok 5-10 minut, po tym czasie delikatnie wkładamy do niego odparowane ziemniaki i liście laurowe. Doprawiamy pieprzem i mieszamy tak, aby ziemniaki były obtoczone warstewką tłuszczu. Pieczemy w piekarniku ok godziny, odwracając ziemniaki w połowie pieczenia.

6 komentarzy:

  1. Myślisz, że użycie domowego smalcu ze słoniny mocno zmieni smak? Bo taki właśnie posiadam, a niesamowitej ochoty mi narobiłaś na te ziemniaki.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować ze smalcem. Gęsi ma lekko ziarnistą, nie zbitą konsystencją a o podobnej konsystencji i smalec ze słoniny widziałam. Ziemniaki polecam :)

      Usuń
  2. Przypomnialy mi sie babcine dania na gesim smalcu - pychota :))

    Pozdrawiam serdezcnie!
    I wszystkiego dobrego w Nowym Roku zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba pierwszy raz w użyciu miałam gęsi, choć o podobnej konsystencji i smaku nie raz jadałam wieprzowy.
      Miło Cię widzieć Beo:) Ja również pozdrawiam serdecznie i najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  3. Ziemniaki wrzucasz do zimnej czy gotujacej się wody?
    Maria

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)