Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką
- 1 kg dobrych ziemniaków
- 2 łyżki gęsiego tłuszczu lub oleju
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok kilku minut w garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z 2 łyżkami tłuszczu. Rozgrzewamy tłuszcz ok 5-10 minut, po tym czasie delikatnie wkładamy do niego odparowane ziemniaki i liście laurowe. Doprawiamy pieprzem i mieszamy tak, aby ziemniaki były obtoczone warstewką tłuszczu. Pieczemy w piekarniku ok godziny, odwracając ziemniaki w połowie pieczenia.
Myślisz, że użycie domowego smalcu ze słoniny mocno zmieni smak? Bo taki właśnie posiadam, a niesamowitej ochoty mi narobiłaś na te ziemniaki.. :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować ze smalcem. Gęsi ma lekko ziarnistą, nie zbitą konsystencją a o podobnej konsystencji i smalec ze słoniny widziałam. Ziemniaki polecam :)
UsuńPrzypomnialy mi sie babcine dania na gesim smalcu - pychota :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
I wszystkiego dobrego w Nowym Roku zycze :)
Ja chyba pierwszy raz w użyciu miałam gęsi, choć o podobnej konsystencji i smaku nie raz jadałam wieprzowy.
UsuńMiło Cię widzieć Beo:) Ja również pozdrawiam serdecznie i najlepszego w Nowym Roku!
Ziemniaki wrzucasz do zimnej czy gotujacej się wody?
OdpowiedzUsuńMaria
Wrzucam do zimnej
Usuń