Sernik z truskawkami w brązowym cukrze
- 300 g truskawek plus kilka do przybrania
- 4 łyżki ciemnego brązowego cukru
ciasto:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
masa serowa:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka
- 125 g cukru
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
Obrane i umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.
Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z ekstraktem z wanilii. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, delikatnie mieszamy. Dodajemy mleko. Mieszamy. Przekładamy do foremki. Pieczemy 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na kogel-mogel. Dodajemy partiami ser i dalej ubijmy. Dodajemy obie mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
Na upieczony spód wykładamy truskawki wraz z powstałym sokiem. Na wierzch delikatnie wykładamy masę serową. Pieczemy ok 40 lub do momentu, aż sernik będzie delikatnie rumiany. Posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy truskawkami.
ciekawy przepis! ;D
OdpowiedzUsuńEwenko, sernik wygląda cudownie! Mniam, zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Wygląda przepięknie! ; )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na sernik!