środa, 7 maja 2014

Proste ciasto kokosowe

Bardzo proste do wykonania ciasto z wiórkami kokosowymi. Na blogu jest już robiony podobną techniką (z namoczonymi wcześniej w wodzie wiórkami) chlebek kokosowy. To ciasto kokosowe jest nieco bogatsze od tamtego, równie smaczne i wilgotne. Najlepsze oczywiście tuż po upieczeniu i wtedy bardzo szybko znika, ale zapakowane w folię zatrzyma wilgoć jeszcze przez kilka dni. Codzienne, smaczne ciasto dla amatorów kokosowych smaków.

Ciasto z wiórkami kokosowymi



Proste ciasto kokosowe


  • 225 g mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła, miękkiego
  • 225 g drobnego cukru
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wody


Wiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi wodą wiórkami.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey cake"

2 komentarze:

  1. Mniam, wyglada pysznie. Przydalby mi sie kawalek do porannej kawki :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, idealne na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)