Proste ciasto kokosowe
- 225 g mąki
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g masła, miękkiego
- 225 g drobnego cukru
- 3 jajka, lekko ubite
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wody
Wiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, a na końcu z nasączonymi wodą wiórkami.
Wykładamy do foremki i pieczemy ok 35-40 minut, aż ciasto będzie lekko złote (można sprawdzić również patyczkiem. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandra "Warm bread and honey cake"
Mniam, wyglada pysznie. Przydalby mi sie kawalek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Wygląda smakowicie, idealne na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń