Quiche Lorraine
na ciasto:
- 200 g maki
- 100 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostki
- 1 jajko
- szczypta soli
farsz:
- 175 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki double cream (kremówki lub innej tłustej)
- 75 g sera cheddar, startego na tarce
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Z mąki, soli, masła i jajka zagniatamy ciasto (ja robię to mechanicznie, ale można zagnieść ręcznie, najpierw posiekać składniki a potem szybko zagnieść ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Foremkę do tarty o średnicy 23 cm wykładamy ciastem (boki i ścianki), przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy kulki ceramiczne(lub sucha fasolę, groch itp). Zapiekamy przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Boczek smażymy na łyżce oleju, aż będzie dobrze usmażony (chrupki), wyjmujemy na talerz i osączamy z tłuszczu za pomocą ręcznika kuchennego. Na tym samym oleju smażymy cebulę, aż będzie miękka (przez ok 10 minut). Ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z kulkami. Wierzch ciasta posypujemy boczkiem, cebulką i startym serem. Delikatnie wylewamy masę śmietanowo jajeczną. Pieczemy ok 35 minut, aż masa stężeje. Podajemy ciepłe.
Robiłam na kolajcę z moimi zmianami ale jest naprawdę obłędne :)
OdpowiedzUsuńPiękna!! Nigdy nie robiłam jej w domu, ale jadłam i wiem, że jest pyszna, u Ciebie dodatkowo cudnie ujęta!
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie coś dziś na kolację z kieliszkiem wina :)
OdpowiedzUsuńpysznie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, idealna na obiad; )
OdpowiedzUsuńPyszności. Zjadłabym chętnie. Kusi bardzo. :)
OdpowiedzUsuń