Wieprzowina w kokosach
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 duże cebule szalotki, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- ok 5cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce
- 1 łyżka kurkumy
- 2 papryczki chilli, posiekane (jeśli chcemy ostrzejszą wersję, pozostawiamy ziarna)
- 60 g wiórków kokosowych
- 400 g wieprzowiny, pokrojonej na ok 2 cm kawałki
- 100 ml mleczka lub śmietanki kokosowej
- sól do smaku
W dużej głębokiej patelni podgrzewamy na niewielkim ogniu cebulę, czosnek i imbir,aż będą lekko rumiane (kilka minut)
Mieszamy z kurkumą, papryczką chilli i wiórkami kokosowymi i podgrzewamy kilka minut.
W oddzielnej patelni podgrzewamy resztę oleju i smażymy mięso, aż będzie mocno zrumienione.
Dodajemy do patelni z przyprawami . Wlewamy mleczko kokosowe i 300 ml wody i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa. Lekko podkręcamy gaz, aby zredukować ilość płynu i doprawiamy solą do smaku.
Inspiracja z książki "First Crack Your Eggs!" J.B.Race & A. Hartnett
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)