Risotto pieczarkowe
- 175 g ryżu arborio
- 3 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 200 g pieczarek
- 900 ml rosołku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu
- sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy je do ryżu razem z ostatnią porcją rosołku. Dodajemy starty ser i pietruszkę, dosalamy, jeśli będzie niewystarczająco słone i doprawiamy pieprzem. Podajemy natychmiast z dodatkowymi wiórkami sera Grana Padano.
Pysznie. Bardzo lubię risotto. Dziś też robiłam na obiad, ale z kurczaczkiem.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś risotto i wziełam dokładkę takie pyszne było :D
OdpowiedzUsuńA gdzie biale wino? ;-)
OdpowiedzUsuńJestem kierowca ;-)
Usuńzrobiłam z ryżem jasminowym zamiast arborio i tez swietnie wyszło
OdpowiedzUsuńdo tego micha zielonej sałaty