Sos tzatziki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju z oliwek
- 1 ogórek (ok 160 g - mniej więcej połowa wężowego)
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml jogurtu greckiego
- 1 1/2 łyżki posiekanej mięty
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Miażdżymy czosnek ze szczyptą soli, przekładamy do miseczki i zalewamy łyżką oleju. Odstawiamy. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Jogurt umieszczamy w misce, dodajemy czosnek z olejem, miętę, doprawiamy pieprzem. Dodajemy odcedzonego ogórka i mieszamy. Doprawiamy solą.
Przepis z książki Tessy Kiros "Food From Many Greek Kitchens"
wyrazisty i rzeczywiście-najlepszy do grilla:)
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych sosów, mniam :)
OdpowiedzUsuń