poniedziałek, 19 maja 2014

Sos tzatziki

Słynny grecki sos jogurtowy - tzatziki. Bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. W sezonie grillowym idealny do wszelkich mięs. Ten popularny dip składa się zaledwie z 3 podstawowych składników: jogurtu greckiego, startego surowego ogórka i czosnku. Czosnek dodatkowo marynuje się w oliwie a kilka listków posiekanej mięty dodaje mu rześkości. Najlepszy schłodzony. Sos tzatziki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.





Sos tzatziki



  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z oliwek
  • 1 ogórek (ok 160 g - mniej więcej połowa wężowego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml jogurtu greckiego
  • 1 1/2 łyżki posiekanej mięty
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Miażdżymy czosnek ze szczyptą soli, przekładamy do miseczki i zalewamy łyżką oleju. Odstawiamy. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Jogurt umieszczamy w misce, dodajemy czosnek z olejem, miętę, doprawiamy pieprzem. Dodajemy odcedzonego ogórka i mieszamy. Doprawiamy solą.
Przepis z książki Tessy Kiros "Food From Many Greek Kitchens"

2 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)