Muffiny z cynamonowym cukrem
- 250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 110 g drobnego cukru
- 1 jajko, lekko ubite
- 225 ml mleka
- 85 g masła, rozpuszczonego
Cynamonowy cukier:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 75 g jasnego, miałkiego brązowego cukru (soft light brown sugar)
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawiamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Do dzbanka wlewamy mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi, krótko, tak aby tylko się połączyły.
Kładziemy po jednej łyżce masy, do przygotowanych papilotek. Potem posypujemy czubatą łyżeczką cynamonowego cukru i przykrywamy to warstwą pozostałej masy. Można dodatkowo drewnianym szpikulcem do szaszłyków lekko zamieszać masę, by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy przez 18-20 minut, aż muffiny urosną i lekko się zrumienią. Studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Przepis z książki C.Atkinson "Muffins Galore"
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMmm, musiały bosko pachnieć :)
OdpowiedzUsuńMuffinki z cynamonem to taka pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń