sobota, 24 maja 2014

Muffiny z cynamonowym cukrem

Zawsze gdy potrzebny mi jest jakiś ekspresowy wypiek zabieram się za muffiny. Proste w wykonaniu, szybkie w upieczeniu, na dodatek nie potrzeba czekać by wystygły, bo najlepsze są jeszcze na ciepło. Muffiny z cynamonowym cukrem przygotujemy więc w pół godziny - łącznie z pieczeniem. Otrzymamy mięciutkie babeczki z zawijasami z cynamonowego cukru. Cynamon w połączeniu z miałkim brązowym cukrem jest naprawdę wyśmienity i nawet osoby nie lubiące cynamonu nie powinny marudzić.





Muffiny z cynamonowym cukrem


  • 250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 110 g drobnego cukru
  • 1 jajko, lekko ubite
  • 225 ml mleka
  • 85 g masła, rozpuszczonego

Cynamonowy cukier:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 75 g jasnego, miałkiego brązowego cukru (soft light brown sugar)


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawiamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Do dzbanka wlewamy mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi, krótko, tak aby tylko się połączyły.
Kładziemy po jednej łyżce masy, do przygotowanych papilotek. Potem posypujemy czubatą łyżeczką cynamonowego cukru i przykrywamy to warstwą pozostałej masy. Można dodatkowo drewnianym szpikulcem do szaszłyków lekko zamieszać masę, by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy przez 18-20 minut, aż muffiny urosną i lekko się zrumienią. Studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Przepis z książki C.Atkinson "Muffins Galore"

3 komentarze:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)