Paluchy z kurczaka w panierce
- 1 bardzo duża pierś z kurczaka (lub 2 małe), pokrojona w paski o długości ok 8cm i szerokości 2cm
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 5 łyżek startego parmesanu
- sól do smaku
- olej lub smalec do smażenia
Przygotowujemy trzy płaskie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i lekko solimy. Do trzeciego wsypujemy bułkę tartą i starty parmesan, mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż będą ładnie zrumienione.
świetne! uwielbiam takie przekąski :)
OdpowiedzUsuńto chyba najbardziej apetyczna rzecz jaką w życiu widzialam! muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite paluchy. Mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentują!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity przepis, cała rodzina się zajadała
OdpowiedzUsuń