Beef Madras
- 2,5 cm laska cynamonu
- 10 strąków zielonego kardamonu
- 8 goździków
- 10 ziaren pieprzu
- 2 łyżeczki ziaren kuminu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 3-6 suszonych czerwonych papryczek chilli (dałam 1 łyżeczkę pokruszonych chilli)
- 5 łyżeczek oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w plastry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1-11/4 łyżeczki garam masala
- sól, do smaku
- 500 g wołowiny, pokrojonej w kostkę
- 20 g korzeń imbiru,
- 7 ząbków czosnku
- 2 pomidory
- 1-5 zielonych papryczek chilli, nakłutych widelcem, opcjonalnie
- 4 łyżki śmietany do zupy (single cream)
- garść, pokrojonej, świeżej kolendry
Wszystkie przyprawy i suszoną chilli ucieramy w moździerzu na proszek.
Podgrzewamy olej dodajemy cebulę i smażymy do zrumienienia. Dodajemy przyprawy, sól i odrobinę wody i smażymy ok 1 minuty.
Dodajemy wołowinę i smażymy razem z przyprawami około 6-8 minut na umiarkowanym ogniu. W przypadku, gdy mięso zacznie przywierać do patelni dodajemy odrobinę wody.
W międzyczasie blendujemy imbir, czosnek i pomidory na gładką pastę, dodając odrobinę wody. Pastę dodajemy do patelni razem z zielonym chilli, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy delikatnie gotujemy, aż płyn będzie zredukowany. Sprawdzamy po 10 minutach, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zwiększamy gaz i smażymy wołowinę, aż wchłonie sos. Podlewamy wodą, tak aby dobrze przykryła mięso, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy, aż mięso będzie miękki (około 1 1/4 godziny).
Odkrywamy przykrywkę, , aby zredukować ilość sosu, dodajemy śmietanę, posiekaną kolendrę, przyprawiamy i podajemy.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)