sobota, 30 sierpnia 2014

Migdałowe ciasto z owocami

Ciasto, które znikało w błyskawicznym tempie. Z pysznym biszkoptem z dodatkiem mielonych migdałów i zatopionymi w nim owocami. Ja dodałam jabłko, borówki amerykańskie i rodzynki, ale w zależności od sezonu, można owoce wymieniać. Sam biszkopt jest chyba najlepszą częścią ciasta, bo jak wszystkie biszkopty z dodatkiem mielonych migdałów jest pyszny. Polecam.





Migdałowe ciasto z owocami


  • 250 g masła, miękkiego
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250 maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jabłko, pokrojone w kostkę
  • 150 g borówki amerykańskiej
  • 60 g rodzynek
  • 30 g cukru demerara



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy mielone migdały i mieszamy.
Dodajemy stopniowo po 1 jajku , dobrze ucierając po każdym dodaniu.
Dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jabłka, borówki i rodzynki. Mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy cukrem demerara i pieczemy ok 50 minut (sprawdzamy patyczkiem). Gdyby wierzch za szybko się przypiekał przykrywamy folia.
Wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia kilka minut w foremce po czym wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.




6 komentarzy:

  1. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęło, wygląda pysznie: ))

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione ciasta to takie mokre, ulepkowate :) Ale i takim bym nie pogardziła zwłaszcza, że migdałowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto! *.*
    Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Migdałowe ciasta są pyszne. Sama mam jedno jeszcze do opublikowania na blogu, z wiśniami. :)
    Pozdrowionka.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasta, a jeszcze o aromacie migdałowym - raj na ziemi!
    Chłonę przepisy od Ciebie, jesteś skarbnicą dobrych smaków :) I pięknych zdjęć!

    Zapraszam do mnie w wolnej chwili - kulinarnie też bywa :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)