Polecam również: Pilaf z marchewką i groszkiem, Ryż z kurczakiem po indyjsku,
Pilaw warzywny wg Gordona, Pilaf z Kaszmiru
Najprostszy pilaf
- 220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
- 2 łyżki ghee lub 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
- 10 cm laska cynamonu
- 1 liść laurowy
- 4 strąki zielonego kardamonu
- 4 goździki
- 1 mała cebula, pokrojona w plastry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól, do smaku
Ryż przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia. Podgrzewamy tłuszcz w patelni. Dodajemy kumin, cynamon, liść laurowy, strąki kardamonu i goździki, smażymy 10-15 sekund, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy odcedzony ryż, kurkumę i sól, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy 400 ml wody, sprawdzamy słoność i ewentualnie dosalamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy 12-13 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Wspaniały kolor :)
OdpowiedzUsuń