piątek, 8 sierpnia 2014

Najprostszy pilaf

Ten pięknie wyglądający, intensywnie żółty ryż to pilaf. Bardzo prosty, bardzo aromatyczny dodatek do wszelkich indyjskich curry. To nie mój pierwszy pilaf. Na blogu jest już ich kilka, wszystkie bardzo smaczne i aromatyczne. Lista składników nie jest zbyt długa jak na indyjską kuchnię, ale wrażenia smakowe, jak zwykle z najwyższej półki. Nie polecam zastępować ziaren kuminu mielonym kuminem. Natrafienie na uprażone ziarno kuminu podczas konsumpcji to przysłowiowe "niebo w gębie". Polecam.


Aromatyczny ryż po indyjsku

Polecam również: Pilaf z marchewką i groszkiem Ryż z kurczakiem po indyjsku,
Pilaw warzywny wg Gordona,  Pilaf z Kaszmiru

Najprostszy pilaf


  • 220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego
  • 2 łyżki ghee lub 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czubata łyżeczka ziaren kuminu
  • 10 cm laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 4 strąki zielonego kardamonu
  • 4 goździki
  • 1 mała cebula, pokrojona w plastry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, do smaku


Ryż przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą i pozostawiamy do namoczenia. Podgrzewamy tłuszcz w patelni. Dodajemy kumin, cynamon, liść laurowy, strąki kardamonu i goździki, smażymy 10-15 sekund, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula zacznie się lekko rumienić.
Dodajemy odcedzony ryż, kurkumę i sól, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy 400 ml wody, sprawdzamy słoność i ewentualnie dosalamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy 12-13 minut. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)