Raita z mango
- 2 małe mango
- 400g jogurtu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 1/2 łyżeczki cukru, lub do smaku
- sól, do smaku
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Mango kroimy w kostkę (obieramy ze skórki, nacinamy głęboko, aż do pestki, coś na kształt kratki, wtedy bardzo łatwo jest oderwać kawałki mango).
Jogurt, wiórki kokosowe i cukier przekładamy do miski i mieszamy. Dodajemy mango i sok z niego, solimy i dodajemy posiekaną kolendrę.
Olej podgrzewamy i wsypujemy ziarna gorczycy, smażymy do momentu, aż zaczną "skakać". Mieszamy z raitą. Podajemy posypane chilli.
Przepis z książki Anjum Anand "I love curry"
Musi być pyszna. Fajne połączenie smaków - mango i kokos. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. :)
zdecydowanie to niecodzienna surówka ,ale niezwykle kusząca
OdpowiedzUsuńKocham mango w każdej postaci! Muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń