piątek, 22 sierpnia 2014

Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką

Bardzo proste ciasto z jabłkami. Jabłka uprzednio lekko podgotowujemy w słodkiej wodzie, przez co ciasto nabiera dodatkowej wilgotności. Ciasto pokochają wielbiciele cynamonu, wierzch - brązowa kruszonka, jest bowiem bardzo mocno cynamonowy. Mięciutkie ciasto, kawałki jabłek i chrupiąca, cynamonowa kruszonka bardzo ze sobą współgrają. Smaczne, wilgotne ciasto z owocami - idealne do herbaty lub kawy.





Ciasto z jabłkami i mocno cynamonową kruszonką


  • 3 średnie jabłka (450 g)
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 60 ml wody
  • 185 g masła, miękkiego
  • 165 g drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 225 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
  • 180 ml mleka

kruszonka:

  • 110 g mąki
  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 60 g masła, posiekanego
  • 75 g miałkiego brązowego cukru
  • 2 łyżki wody


Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę i cynamon mieszamy, dodajemy masło i łączymy palcami z mąką i cynamonem, dodajemy cukier a potem taką ilość wody, by można było łatwo uformować kulę. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Kwadratową foremkę o boku 23 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kwadraty, po czym na cienkie plastry. Jabłka przekładamy do rondelka, łączymy z 1 łyżką cukru i wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz, podgrzewamy, bez przykrycia około 10 minut. Odcedzamy.
W międzyczasie, ucieramy masło i 165 g cukru w misce do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy połowę mąki i mleka i mieszamy łyżką, czynność powtarzamy z pozostałą mąką i mlekiem.
Dwie trzecie masy wykładamy do przygotowanej foremki, na wierzchu układamy jabłka a na nie pozostałe ciasto. Wierzch posypujemy startą na grubej tarce cynamonową kruszonką.
Pieczemy ok 50 minut. Pozostawiamy w foremce przez 5 minut, po czym wykładamy na kratkę.
Inspiracja z książki "Sweet Old - Fashioned Favourites" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie! Zjadłabym kawałeczek.:)
    Pozdrawiam CIę serdecznie Ewenko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało mi cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda po prostu pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne to ciasto! ; )
    Uwielbiam takie pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)