Letnia tarta z owocami
ciasto kruche:
- 250 g maki
- 125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostki
- 85 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
biszkopt:
- 45 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g mąki
nadzienie:
- 200 g nektarynek, pokrojonych w plasterki
- garść jagód
- garść malin
- 3 łyżki dżemu z moreli, do posmarowania, opcjonalnie
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C
Przygotowujemy ciasto kruche.
Mąkę, masło i cukier, mieszamy, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko, łączymy razem w gładką kulę. Przekładamy na lekko umączony blat i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm i wykładamy do foremki na tartę o wymiarach 23 cm.
Masło i cukier przeznaczone na biszkopt ucieramy, dodajemy jajko i proszek do pieczenia, dalej ubijamy. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Masę wykładamy na kruchy spód. Na wierzch wykładamy owoce. Pieczemy ok 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce kilka minut.
Dżem umieszczamy w niewielkim rondelku i podgrzewamy, aż się rozpuści. Smarujemy nim wierzch tarty.
Przepis z książki "Popina book of baking"
Świetnie wygląda ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
Biszkopt w tarcie? To jak dwa ciasta w jednym :D Podwójna przyjemność :)
OdpowiedzUsuńMmm, smakowita :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda :) najpierw myślałem, że to pizza :P muszę wypróbować takiego połączenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O to dla mnie, uwielbiam tarty<3
OdpowiedzUsuńale swietny pomysł, spróbuję zrobić twoją tartę :)
OdpowiedzUsuń