Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim
- 600 g młodych ziemniaków, ze skórką, umytych
- 2 łyżeczki oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy ok 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kocham pieczone ziemniaczki! :) Kurkuma+cayenne- również łączę te przyprawy, tak na wszelki wypadek, by odgonić raka :)))
OdpowiedzUsuńO matko,są boskie. Cały blog jest boski ! Dodaję do obserwowanych i czekam na nowe przepisy ;)
OdpowiedzUsuńwww.wdziurawymkotle.blogspot.com
Prezentują się cudownie. Takie ostre wydanie może mi podpasować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wyglądają te ziemniaczki!:)
OdpowiedzUsuń