środa, 20 sierpnia 2014

Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim

Ziemniaki posypane mieszanką z kurkumy, czosnku i pieprzu kajeńskiego. Upieczone, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne. Nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również jako samodzielna przekąska zjedzona na przykład na kolację np z naturalnym jogurtem jako dipem.

Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim




Ziemniaki pieczone z kurkumą i pieprzem kajeńskim


  • 600 g młodych ziemniaków, ze skórką, umytych
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej i pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, ziemniaki wykładamy na blachę i pieczemy ok 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.



4 komentarze:

  1. Kocham pieczone ziemniaczki! :) Kurkuma+cayenne- również łączę te przyprawy, tak na wszelki wypadek, by odgonić raka :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko,są boskie. Cały blog jest boski ! Dodaję do obserwowanych i czekam na nowe przepisy ;)

    www.wdziurawymkotle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się cudownie. Takie ostre wydanie może mi podpasować. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ pysznie wyglądają te ziemniaczki!:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)