środa, 21 grudnia 2011

Śledzie z ziołami

Uwielbiam śledzie w oleju. W tym roku postawiłam na śledzie, które robiłam już wielokrotnie i obok śledzi a la Milanówek, są moimi "popisowymi" śledziami. Są proste do zrobienia, bardzo pieprzne i aromatyczne. Zanim zaczniemy śledzie z ziołami konsumować, dobrze, jeśli przynajmniej przez 3 dni postoją w lodówce.

Śledzie z ziołami

Przepisy na inne pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami 
 
Przepis na śledzie z ziołami
  • 5-6 płatów filetów śledziowych a la Matjas (1 wiaderko)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju

Filety śledziowe moczymy, po czym zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 2 godzin. Wyjmujemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w słoju razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę przesypujemy pieprzem i ziołami oraz skrapiamy octem( u mnie są 4 warstwy). Zalewamy oliwą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Śledzie im dłużej stoją tym są smaczniejsze.
 Przepis z książeczki H.Szymanderskiej "100 potraw ze śledzia"

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Szarlotka sypana z lukrem

Kilkanaście lat trwało, zanim zdecydowałam się na skorzystanie z przepisu na szarlotkę sypaną z lukrem, no ale wtedy, gdy przepis ten trafił w moje ręce, pod koniec 20 wieku, dopiero zaczynałam przekonywać się do ciast z jabłkami. Tak, ta szarlotka sypana tylko potwierdza, że warto było się przekonać. Jest pyszna. Alkoholizowany lukier zaś, czyni z niej prawdziwy smakołyk. Z powodzeniem może pełnić rolę niewielkiego torciku. Polecam.

Szarlotka sypana z lukrem
 


Przepis na szarlotkę sypaną z lukrem


  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka mąki tortowej(dałam zwykłą - plain)
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wódki lub wody(u mnie rum)
  • sok z jednej cytryny

Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy, po czym dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy i mieszamy z cynamonem. Małą tortownicę( u mnie 20 cm średnicy) smarujemy dość grubo masłem. Następnie wsypujemy jedną część wymieszanych produktów, równo je rozkładamy, przykrywamy połową startych jabłek. Na tym rozsypujemy druga porcję suchych produktów, rozkładamy pozostałe jabłka i przykrywamy resztą maki wymieszanej z kaszą cukrem i proszkiem. Na wierchu kładziemy wiórki masła. Pieczemy 70 minut w temperaturze 200 st C. Wystudzone ciasto polewamy lukrem utartym z podanych składników.
Przepis z Biblioteczki Poradnika Domowego

czwartek, 15 grudnia 2011

Niesamowicie bogate brownie z serem

Na to brownie z serem miałam ochotę już od bardzo dawna. Powstrzymywała mnie ilość cukru zawartego w przepisie. Ponieważ nie lubię "polepszać" przepisów przez odejmowanie cukru, zanim nie wypróbuję oryginału, trochę to trwało, zanim zdecydowałam się na pieczenie. Tak, to ciasto jest słodkie. Ale jest przy tym tak pyszne i tak bogate, że przy powtórce ilość cukru zostanie. Miałam nieco obawy jak zareagują moi goście, znani z odejmowania cukru z przepisów, na uraczenie ich taką słodkością, ale gdy zobaczyłam rękę Izy wyciągającą się po drugi kawałek, nie miałam wątpliwości, że wcześniejsze werbalne zachwyty były jak najbardziej szczere;) Polecam, również na te bardziej uroczyste chwile.

Niesamowicie bogate brownie z serem


Przepis na niesamowicie bogate brownie z serem
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 200 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże jajka, o temp. pokojowej
  • Niesamowicie bogate brownie z serem375 g drobnego cukru
  • 250 g maki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

wierzch:
  • 100 g masła
  • 200 g dobrej jakości serka(cream cheese)
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 200 g cukru pudru, przesianego
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych

Piekarnik nastawiamy na 170 st C
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20,5 na 25,5 cm lub 23 na 23 cm.
Łamiemy czekoladę i umieszczamy wraz z masłem w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i sodę, delikatnie mieszamy. Mieszamy z rozpuszczona czekoladą i wanilią. Wykładamy masę do foremki i posypujemy orzechami.
Przygotowujemy warstwę wierzchnią. Masło ubijamy z serkiem i wanilią aż będą gładkie. Dodajemy jajko i cukier puder i ubijamy na gładką masę. Wylewamy na ciasto w foremce, delikatnie rozsmarowujemy, posypujemy orzechami i pieczmy ok 50 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i pozostawiamy na kratce, oddzielamy nożem brzegi ciasta od foremki, studzimy i kroimy na kawałki.

Niesamowicie bogate brownie z serem
 Przepis z książki "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

sobota, 10 grudnia 2011

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Proste ciasto marmurkowe o cynamonowym smaku z dodatkiem rodzynek. Wilgotne, chociaż śmietany, która miała wilgotność zwiększyć, zapomniałam dodać. Zwolennikom babek, cynamonu i rodzynek w cieście, ciasto na pewno posmakuje.

Babka cynamonowa z dodatkiem rodzynek


Przepis na ciasto cynamonowe z rodzynkami
  • 190 g masła, miękkiego
  • 190 g mąki
  • 190 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 70 g rodzynek

Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Foremkę keksową o wymiarach 8,5 cm na 17,5 cm natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Wbijamy po jednym jajku dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i esencję waniliową.
 Wykładamy ok 200 g masy do miseczki i mieszamy z cynamonem, Do pozostałej masy wsypujemy rodzynki i mieszamy po czym przekładamy do foremki. Na wierzch wykładamy masę z cynamonem i za pomocą patyczka robimy esy floresy w celu uzyskania efektu marmurka.
Pieczemy ok 50-60 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Pozwalamy ostygnąć krótko w foremce po czym wykładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
 Przepis z książki "The hummingbird bakery cake days"

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

sobota, 3 grudnia 2011

Chrupiąca krajanka imbirowa

Ta imbirowa krajanka bardziej przypomina ciasteczka. Jest krucha, cieniutka i niesamowicie pyszna. Maślana z wyważoną dawką imbiru. Bardzo egzotyczna. Jest w niej coś takiego, że nie można się od niej oderwać...i trudno się nią podzielić...;) Bardzo polecam.

Chrupiąca krajanka imbirowa


Przepis na chrupiąca krajanka imbirowa

    Chrupiąca krajanka imbirowa
  • 125 masła, miekkiego, w kawałkach
  • 115 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 165 g maki
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

polewa imbirowa:
  • 50 g masła
  • 1 1/2 łyżeczki złotego syropu(golden syrup)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 90 g cukru pudru
  • 3 łyżki skrystalizowanego imbiru

    Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 27 na 18 cm.
    Masło, cukier i wanilię wkładamy do miski i ubijamy aż masa stanie się kremowa. Dodajemy przesianą mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
    Ciasto, za pomocą palców wykładamy do foremki. Pieczemy 20 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
    W międzyczasie przygotowujemy polewą. Masło, złoty syrop, imbir i cukier puder wkładamy do małego rondelka. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż będzie gładkie. Wylewamy na gorące, upieczone ciasto. Zaznaczamy kwadraty lub prostokąty i obsypujemy je karmelizowanym imbirem. Pozostawiamy do wystudzenia i kroimy.
    Przepis z książki "Spice it" wydawnictwa Murdoch dodaję do Korzennego Tygodnia Ptasi.

     

    wtorek, 29 listopada 2011

    Brownies podwójnie czekoladowe

    Do umieszczenia przepisu na to brownies podwójnie czekoladowe zostałam przynaglona przez jedną z jego konsumentek, która koniecznie postanowiła je upiec samodzielnie. W trakcie spisywania zauważyłam, że niedokładnie przeczytałam przepis i zrobiłam je nieco inaczej. Brownies było jednak tak pyszne, że postanowiłam tą zmienioną wersję umieścić, a zrobienia oryginalnej wersji już się nie mogę doczekać, bo brzmi bardzo interesująco. Tymczasem polecam to jedno z pyszniejszych brownies. Wszystkim którzy je konsumowali, a było ich sporo, bardzo smakowało.

    Brownies podwójnie czekoladowe


    Przepis na brownies podwójnie czekoladowe
    • 250 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia
    • 250 g deserowej czekolady(plain, min 50% kakao)
    • 100 g białej czekolady, w kawałkach
    • 4 jajka
    • 175 g jasnego cukru muscovado
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 75 g mąki, przesianej
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao, przesianego
    • 100 g orzechów pecan (można zastąpić orzechami włoskimi)
    • szczypta soli
    Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20,5 cm.
    Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub w kąpieli wodnej.
    Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy do "białości".
    Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy, białą czekoladę i szczyptę soli, potem dokładnie łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez 20-25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia w foremce, po czym kroimy na kwadraty.

    Brownies podwójnie czekoladowe
     Nieco zmieniony przepis z książki "Favourite cakes, bakes & cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping"

    piątek, 25 listopada 2011

    Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

    Marmurkowe ciasto z polewą z białej czekolady to bardzo proste, ucierane, łaciate ciasto. Łączy dwa smaki. Czekoladowy i waniliowy. Polewa z białej czekolady, to przysłowiowa kropka nad i. W okresie jesienno-zimowym idealne do niedzielnej, popołudniowej herbaty.

    Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady



    Przepis na łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady
    • Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady225 g masła, bardzo miękkiego
    • 225 g cukru
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • 225 g mąki samorosnacej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)
    • 4 duże jajka
    • 3 łyżki kakao
    • 2 łyżki mleka, o temp. pokojowej

    • 100 g czekolady białej
    • 25 g masła

    Piekarnik nastawiamy na 180 st C
    Miękkie masło, cukier, wanilię, mąkę i jajka wkładamy do miski i ubijmy do białości. Połowę przekładamy do innej miski. Do pozostałej połowy dodajemy przesiane kakao i mleko, mieszamy do połączenia składników.
    Oba ciasta wkładamy łyżką na przemian do przygotowanej foremki. Po czym patyczkiem tworzymy esy- floresy. Pieczemy ok 1 godziny. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z foremki i przekładamy na talerz.
    Przygotowujemy polewę: delikatnie rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku i mieszamy z masłem. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
    Przepis z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"

    Łatwe ciasto marmurkowe z polewą z białej czekolady

    piątek, 18 listopada 2011

    Brownies z orzechami i żurawiną

    Brownies. Na przykład takie jak dzisiejsze brownies z orzechami i żurawiną. Nie trzeba o nich dużo pisać. Koniecznie trzeba spróbować. A kto spróbuje już raz, ten najpewniej nie poprzestanie. Tak jak ja. Mogłabym je piec i piec. Bo łatwe, szybkie i pyszne. Pod ręką mam zawsze kilka tabliczek ciemnej czekolady. Na wypadek, gdyby przyszła mi ochota na coś ekstremalnie czekoladowego i pysznego. Dodatek orzechów włoskich i żurawiny sprawia, że z trudem przychodzi nam poprzestanie na jednym kawałku.

    Brownies z orzechami i żurawiną


    Przepis na brownies z orzechami i żurawiną

    • 180 g masła, miękkiego
    • 200 g ciemnej czekolady
    • 3 duże jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    • 250 g drobnego cukru
    • 115 g mąki
    • szczypta soli
    • 100 g orzechów włoskich
    • 50 g suszonej żurawiny

     Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 23 na 23 cm. Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. W misce ubijamy jajka z cukrem i ekstraktem wanilii. Lekko ostudzoną czekoladę dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy mąkę, orzechy i żurawinę. Mieszamy i wykładamy do foremki. Pieczemy ok 25 minut.
    Na podstawie przepisu Nigelli z książki "How to be a domestic goddess"

    Brownies z orzechami i żurawiną

    wtorek, 15 listopada 2011

    Potrawka z kurczaka

    Potrawka z kurczaka to kolejna zmora mojego dzieciństwa. Może byłam niejadkiem, a może od tej jakże pysznej i prostej polskiej potrawy odstraszały mnie pływające w sosie kawałki skóry i trafiająca się czasami kość? Dzisiaj w mojej potrawce na próżno by szukać skóry czy jakichś innych niemiłych niespodzianek. Dbam, by mięso było starannie oddzielone od skóry i kości. I gdy decyduję się na rosół gotowany na udach, wiadomo, że na drugie będzie potrawka. Mięciutkie kurze mięso w delikatnym,  maślanym sosie, muśniętym delikatnie przyprawą curry.
    Przepis dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje zPierwszegoTłoczenia

    Potrawka z kurczaka
     
    Przepis na potrawkę z kurczaka

    • 2 udka kurze ugotowane, z rosołu
    • 1 ugotowana marchewka, z rosołu
    • ziele angielskie
    • liść laurowy
    • 2 łyżki maki
    • 2 łyżki masła
    • śmietana
    • 1 -2 łyżeczki przyprawy curry
    • sól i pieprz
    • 1 łyżka wazowa rosołu, plus woda

    Ugotowane mięso(najlepiej z rosołu) oddzielamy od kości, zalewamy niewielką ilością wody i 1 łyżką wazową rosołu. Dodajemy pokrojoną, ugotowaną marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut. Przyprawiamy curry, solą i pieprzem, zaprawiamy mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Chwilę jeszcze gotujemy po czym dodajemy masło i śmietanę.

    Gotujemy po polsku!

    poniedziałek, 14 listopada 2011

    Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

    To danie, z tradycyjnej kuchni polskiej, konkretnie z Polesia, to coś pomiędzy łazankami a pierogami z mięsem. Makaron z kapustą i mielonym mięsem to danie szybkie, podzielne i takie, które z powodzeniem możemy zostawić na kolejny dzień, bo odgrzewane zyskuje na smaku. Jak dla mnie, miłośniczki wszystkiego, co z kapustą - bardzo dobre.
    Przepis z książeczki A. Stradeckiej "Polubić kapustę" dodaję do akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

    A w Mikserze Kulinarnym możecie przeczytać krótki  wywiad  ze mną:)



    Przepis na makaron z kapustą i mielonym mięsem
    • 500 mięsa mielonego, wołowo-wieprzowego(dałam wołowe)
    • mała główka białej kapusty(u mnie 500 g)
    • 1 duża cebula
    • 400 g makaronu rurki lub kolanka
    • 2 łyżki smalcu
    • sól, pieprz, majeranek

    Kapustę szatkujemy i kładziemy partiami na rozgrzaną na patelni łyżkę smalcu. Smażymy, mieszając. Jeśli kapusta trochę się przyrumieni, nie pogorszy to smaku potrawy. Na pozostałym tłuszczu smażymy mięso z posiekaną cebulą, rozgniatając widelcem tworzące się grudki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzamy, mieszamy z kapustą i mięsem. Przyprawiamy sola, pieprzem i majerankiem. Podajemy jako samodzielne danie, nadające się do odgrzewania.

    Makaron z kapustą i mielonym mięsem - danie z Polesia

     Gotujemy po polsku!

    piątek, 11 listopada 2011

    Zupa ogórkowa

    Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją jednak bardzo rzadko. Przeważnie na kostkach rosołowych, choć zupa ogórkowa ugotowana na kurczaku lub jakimś innym mięsku, na pewno zyskuje na smaku. Zupa ogórkowa musi być koniecznie z dodatkiem masła, zieleniny i kleksa śmietany. Tutaj w Anglii dodaję creme frache lub single cream, które nigdy w zupie się nie ważą. W przypadku śmietany kwaśnej trzeba ją wcześniej rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami ugotowanej już zupy i w całości wlać do garnka.

    Przepis na tę bardzo polską zupę, dodaję do tegorocznej edycji Gotujemy po polsku, którą przygotowuje blog Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

    Zupa ogórkowa



    Przepis na zupę ogórkową

    • 4-5 dużych ogórków kiszonych, starte na tarce
    • 2 marchewki, starte na tarce
    • 4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 łyżka mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • ziele angielskie i liść laurowy
    • zielona pietruszka lub koperek
    • śmietana(nie kwaśna, ja dodaję creme frache)
    • 2 litry wody

    W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie warzywa oprócz ogórków, rosołek, ziele angielskie, liść laurowy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ogórki i parę minut gotujemy. Zupę zagęszczamy łyżką mąki rozprowadzoną w szklance wody i jeszcze gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dodajemy masło, pietruszkę. Już na talerzu dodajemy kleks śmietany.

    Gotujemy po polsku!

    sobota, 5 listopada 2011

    Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą

    To miały być muffiny bananowe. Składniki były odmierzone i wymieszane. Zostało tylko zmiażdżyć banany, ale ponieważ okazało się, że były aż nadto dojrzałe, żeby nie powiedzieć spleśniałe, poszły do kosza, a z przygotowanych składników trzeba było szybko coś stworzyć(goście zaglądali mi przez ramię;)) Na tym nie koniec jednak komplikacji z tymi muffinkami. Tuż po włożeniu ich do piekarnika, gdy miałam zamiar spisać składniki, przypomniałam sobie, że zapomniałam o jajku. Ciasto bardzo ładnie odchodziło od papilotek, a wymieszanie z jajkiem i ponowne przygotowanie foremek zajęło mi sekundy;) Grunt, to nie zrażać się przeciwnościami. Muffinki z orzechami, jabłkiem i czekoladą poszły wszystkie.

    Jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą


    Przepis na jesienne muffiny z orzechami, jabłkiem i czekoladą
    • 275 g mąki
    • 175 g brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka sody
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 jabłko
    • garść orzechów włoskich
    • 50 g posiekanej ciemnej czekolady

    Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(smarujemy lub wykładamy papilotkami).
    Mieszamy wszystkie składniki suche. W oddzielnej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, po czym dodajemy je do miski z suchymi składnikami, dodajemy jabłko, orzechy, czekoladę. Krótko mieszamy. Wykładamy do przygotowanych papilotek i pieczemy około 20 minut.

    wtorek, 1 listopada 2011

    Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi

    Rzadko robię ciastka, ale po upieczeniu takich pysznych ciasteczek maślano-migdałowych jak dzisiaj prezentowane, postanawiam, że koniecznie muszę to zmienić. Mocno maślane, delikatnie waniliowe, kruche, z lekko chrupiącymi laskowymi orzechami. Naprawdę trudno się od nich oderwać. Polecam.

    Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi


    Ciasteczka maślano-migdałowe z orzechami laskowymi
    • 150 g masła
    • 100 g drobnego cukru
    • 100 g mąki
    • 1/2 laski vanilii, ziarna, dałam 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • 100 g mielonych migdałów
    • 50 g orzechów laskowych, lekko zmiażdzonych

    Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło z cukrem ucieramy, aż będzie gładkie i dobrze połączone. Dodajemy mąkę, ziarna z wanilii( lub ekstrakt), migdały i dobrze mieszamy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
    Masę dzielimy na 12-14 części i formujemy kulki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(pamiętajmy, by nie leżały zbyt blisko siebie). Pieczemy ok 15 minut, do złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia kilka minut.
    Przepis z książki Sophie Wright "Home at 7 dinner at 8"