środa, 16 października 2013

Ciasto z czerwonymi jabłkami

Pyszne i efektowne ciasto z czerwonymi jabłkami. Ciasto jest bardzo sprężyste, lekko ziarniste - z moimi ulubionymi mielonymi migdałami, które prawie w całości zastępują mąkę. Bardzo wilgotne i bardzo smaczne a jabłka pełnią w nim również dekoracyjna rolę. Idealne do kawy i herbaty.

Ciasto z czerwonymi jabłkami



Ciasto z czerwonymi jabłkami


  • 150 g masła, bardzo miękkiego
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 100 ml pełnego mleka
  • 2 czerwone jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (u mnie 28 cm na 12)
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po trochu jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia, a  na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mleko. Przekładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy plastry jabłka na wierzchu (częściowo wbijając je w ciasto).
Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy w foremce przez 20 minut, po czym wykładamy na kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.



Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes"

8 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie :) chętnie schowałabym się z nim za jakąś szafę i sama zjadła całość :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda z tymi czerwonymi jabłuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest pyszneeeee! Tylko ja coś chyba schrzaniłam bo wyszło mi bardzo wilgotne od masła, ale to nie przeszkadza nam w zjedzeniu! :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) Myślę, że wszystko w porządku, wilgotne ma być :)

      Usuń
  4. czy w miejsce miękkiego masła można dodać masło klarowane? proszę o podpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, szczerze mówiąc to nie wiem, jednak masło musi być dość długo ucierane z cukrem, przy klarowanym to chyba nie będzie to samo, ale oczywiście zawsze można spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)