Ciasto z czerwonymi jabłkami
- 150 g masła, bardzo miękkiego
- 150 g drobnego cukru
- 2 jajka, roztrzepane
- 150 g mielonych migdałów
- 50 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 100 ml pełnego mleka
- 2 czerwone jabłka, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w cienkie plastry
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę (u mnie 28 cm na 12)
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy po trochu jajka, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Mieszamy z mielonymi migdałami, mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodajemy skórkę z cytryny i mleko. Przekładamy miksturę do przygotowanej foremki i wygładzamy powierzchnię. Układamy plastry jabłka na wierzchu (częściowo wbijając je w ciasto).
Pieczemy ok 45 minut. Pozostawiamy w foremce przez 20 minut, po czym wykładamy na kratkę, zdejmujemy papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem i kroimy na plastry.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes"
Ach, wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńWow, jakie ono jest ładne !:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) chętnie schowałabym się z nim za jakąś szafę i sama zjadła całość :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda z tymi czerwonymi jabłuszkami :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszneeeee! Tylko ja coś chyba schrzaniłam bo wyszło mi bardzo wilgotne od masła, ale to nie przeszkadza nam w zjedzeniu! :) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :) Myślę, że wszystko w porządku, wilgotne ma być :)
Usuńczy w miejsce miękkiego masła można dodać masło klarowane? proszę o podpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńHmm, szczerze mówiąc to nie wiem, jednak masło musi być dość długo ucierane z cukrem, przy klarowanym to chyba nie będzie to samo, ale oczywiście zawsze można spróbować ;)
OdpowiedzUsuń