Custard tart - tarta z kremem angielskim
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka z jajek
- 100 g drobnego cukru
- 300 ml śmietanki kremówki (w oryginale double cream)
- 300 ml pełnego mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 gałki muszkatołowej
spód:
- 150 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostki
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowujemy spód - łączymy masło z mąką, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko i łączymy całość, aż powstanie gładka kula. Na posypanym mąką blatem wałkujemy ciasto do grubości ok 2 mm i wykładamy nim foremkę na tartę lub torownicę o średnicy 20 cm (wystające poza foremki ciasto pozostawiamy). Lekko ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ceramiczne kulki do pieczenia ( lub prawdziwą suchą fasolkę) i pieczemy spód przez ok 35 minut. Zdejmujemy papier z fasolką i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st C. Ostrym nożem odcinamy wystające spoza foremki brzegi ciasta.
Przygotowujemy krem custard. Mieszamy jajka, żółtka jajek i cukier w żaroodpornej misce, aż całość będzie gładka. Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ekstrakt z wanilii i drobno startą połowę gałki muszkatołowej (czyli ćwiartkę gałki). Podgrzewamy całość, ale nie gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Powoli wlewamy mieszankę mleczną do jajek intensywnie mieszając. Krem powoli wlewamy na upieczony spód i posypujemy resztą startej gałki muszkatołowej.
Pieczemy ok 30-45 minut, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia po czym chłodzimy jeszcze 2-3 godziny w lodówce.
Ciekawa jestem smaku tej tarty, słodka jajecznica? Hmm, ciekawe...
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie, jajecznicy nie przypomina... Skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńbomba kaloryczna, ale za to jak to musi smakować! obłędnie kremowo, pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta! : )
OdpowiedzUsuńTaki krem będzie się świetnie komponował do różnych wypieków. : D
Mmm, zapowiada się barrdzo pysznie!:)
OdpowiedzUsuńSpód bez żadnego cukru, soli?
OdpowiedzUsuń