sobota, 19 października 2013

Custard tart - tarta z kremem angielskim

Custard tart czyli tarta z kremem angielskim to wypiek bardzo specyficzny. Przepis, który zamieszczam pochodzi z książki "The Hairy Bikers' perfect pies" i jak zapewniają autorzy tak właśnie wygląda i smakuje prawidłowa custard tart. Kruche ciasto wypełnione kremem angielskim posypanym gałką muszkatołową. Przyznam, że tarta wywołuje mieszane uczucia, niektórym smakuje jak jajecznica na słodko, inni uważają ją za specyficzny, ale intrygujący i smaczny wypiek. Skrzyżowanie słodkiego z wytrawnym. Ja chyba polubiłam, bo nie wzbraniałam się przed kolejnym kawałkiem.

Custard tart - tarta z kremem angielskim




Custard tart - tarta z kremem angielskim


  • 3 duże jajka
  • 3 duże żółtka z jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki (w oryginale double cream)
  • 300 ml pełnego mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 gałki muszkatołowej

spód:

  • 150 g mąki plus dodatkowo do posypania blatu
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostki
  • 1 jajko, roztrzepane


Przygotowujemy spód - łączymy masło z mąką, aż powstanie kruszonka, dodajemy jajko i łączymy całość, aż powstanie gładka kula. Na posypanym mąką blatem wałkujemy ciasto do grubości ok 2 mm i wykładamy nim foremkę na tartę lub torownicę o średnicy 20 cm (wystające poza foremki ciasto pozostawiamy). Lekko ciasto nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce ok 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego ceramiczne kulki do pieczenia ( lub prawdziwą suchą fasolkę) i pieczemy spód przez ok 35 minut. Zdejmujemy papier z fasolką i dopiekamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy upieczony spód z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 st C. Ostrym nożem odcinamy wystające spoza foremki brzegi ciasta.
Przygotowujemy krem custard. Mieszamy jajka, żółtka jajek i cukier w żaroodpornej misce, aż całość będzie gładka. Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ekstrakt z wanilii i drobno startą połowę gałki muszkatołowej (czyli ćwiartkę gałki). Podgrzewamy całość, ale nie gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Powoli wlewamy mieszankę mleczną do jajek intensywnie mieszając. Krem powoli wlewamy na upieczony spód i posypujemy resztą startej gałki muszkatołowej.
Pieczemy ok 30-45 minut, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia po czym chłodzimy jeszcze 2-3 godziny w lodówce.

6 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem smaku tej tarty, słodka jajecznica? Hmm, ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie, jajecznicy nie przypomina... Skusiłabym się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bomba kaloryczna, ale za to jak to musi smakować! obłędnie kremowo, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała tarta! : )
    Taki krem będzie się świetnie komponował do różnych wypieków. : D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, zapowiada się barrdzo pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spód bez żadnego cukru, soli?

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)